Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Täydellinen kielikone on kohta tosiasia. Cornellin ja Tel Avivin yliopistojen tutkijat ovat kirjoittaneet tietokoneohjelman, joka oppii vähitellen skannatun tekstin kieliopin oli teksti mitä kieltä tahansa.

Täydellinen kielikone on kohta tosiasia. Cornellin ja Tel Avivin yliopistojen tutkijat ovat kirjoittaneet tietokoneohjelman, joka oppii vähitellen skannatun tekstin kieliopin oli teksti mitä kieltä tahansa. Kielen säännöt opittuaan ohjelma pystyy käyttämään sitä ja tuottamaan uusia ”älykkäitä” lauseita. Samalla ohjelmalla selviää myös muun muassa musiikin ja proteiinien rakenne, kehuu Cornellin yliopiston tiedote.

“Tämä on ensimmäinen kerta, kun algoritmin (sarja tietokoneohjelmaan liittyviä käskyjä) on osoitettu pystyvän oppimaan monimutkaista lauseoppia itsenäisesti ja luomaan kieliopillisesti uudenlaisia lauseita sekä löytämään rakenteita esimerkiksi bioinformatiikkaa kuvaavasta datasta”, sanoo Cornellin yliopiston tutkija Shimon Edelman.
Uusi tietokoneohjelma, jonka nimi on Automatic Distillation of Structure (ADIOS), analysoi tekstiä etsimällä siitä toistuvia rakenteita. Tiedote antaa esimerkiksi kolme englannin kielistä lausetta: I would like to book a first-class flight to Chicago, I want to book a first-class flight to Boston ja Book a first-class flight for me, please. Näistä lauseista kone oppii rakenteen book a first-class flight - mikäli rakenne läpäisee ohjelman osan, joka testaa sen tilastollista merkittävyytä. Jos ohjelma lukee myöhemmin lauseet I need to book a direct flight from New York to Tel Aviv ja I would like to book an economy flight, se saattaa tulkita tilanteen niin, että first-class, direct ja economy ovat tasavertaisia juuri opitussa rekenteessa jne. Mitenkähän kauan tällä menetelmällä kuluu suomen kieliopin oppimiseen!

ADIOS-ohjelmalle haetaan parhaillaan patenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla