Punainen pakkki näyttää tietokonemallin persoonallisuusarvion tarkkuuden verrattuna ihmisten tekemiin arvioihin (siniset palkit). Grafiikka: Wu Youyou/ Michal Kosinski
Punainen pakkki näyttää tietokonemallin persoonallisuusarvion tarkkuuden verrattuna ihmisten tekemiin arvioihin (siniset palkit). Grafiikka: Wu Youyou/ Michal Kosinski

Kone pystyy arvioimaan ihmisen luonteen täsmällisemmin kuin ystävät ja perhe - jos se saa analysoitavakseen tarpeeksi someaineistoa.

Vain puoliso ylsi yhtä osuvaan persoonallisuuden piirteiden kuvailuun kuin tietokonemalli, joka ammensi tietonsa kohdehenkilön Facebook-tykkäyksistä.

Jo kymmenen tykkäyksen perusteella tietokone ylsi parempaan persoonallisuuden määritykseen kuin kohteen työtoveri, 70 tykkäyksen aineistolla parempaan kuin ystävä ja 150 tykkäyksellä parempaan kuin vanhempi tai sisarus. Puolison tasolle tietokone ylsi 300 tykkäyksen aineistolla,.

Cambridgen ja Stanfordin yliopistojen tutkijat julkaisivat tutkimuksensa tuoreessa Pnas-lehdessä. Heidän mukaansa tulos osoittaa, että koneet pystyvät tuntemaan meidät tarkemmin kuin ennen on ajateltu. Näin ollen ne voisivat myös oppia reagoimaan käyttäjän persoonallisuuteen sopivalla tavalla eli kehittyä tunneälykkäiksi ja sosiaalisesti taitaviksi.

Koska Facebookin käyttäjä on painanut tykkää-nappulaa keskimäärin 227 kertaa, tämän tapaisella sovelluksella on tutkijoiden mukaan jo nyt mahdollisuus oppia tuntemaan meidät lähemmin useimmat ihmiset.

Tutkimukseen osallistui 86 220 vapaaehtoista, jotka täyttivät Facebookissa satakohtaisen persoonallisuustestin ja antoivat luvan tarkastella tykkäyksiään. Lisäksi vastaajat kutsuivat jonkun ystävänsä tai perheenjäsenensä arvioimaan heidän persoonallisuuttaan lyhyemmässä, kymmenkohtaisessa kyselyssä.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Tietokone tuntee sinut paremmin kuin oma perhe

Tuossa testissä sentään vaimo sai paremman tuloksen kuin kone. Ehdottomasti kone oppii tuntemaan ihmisen todella hyvin. Jos on saatavilla kaikki aineisto mitä ihmiset hakee hakukoneilla, filmit ja youtube pätkät joita ne katsoo, lehdet mitä ne lukee, keskustelupalstat joilla ne seilaa jne. Eli tietokoneen välityksellä välittää uskomattoman määrän tietoa. Jotkut jopa tekee kymmeniä jos ei satoja hömppätestejä tai vakavampia palikkatestejä. Koneen aavulla pystytään määrittämään ihmisen älykkyys...
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski