Professori Michael Bowlingin tiimi onnistui luomaan pokeribotin, jota on käytännössä mahdoton voittaa. Kuva: John Ulan, Albertan yliopisto.
Professori Michael Bowlingin tiimi onnistui luomaan pokeribotin, jota on käytännössä mahdoton voittaa. Kuva: John Ulan, Albertan yliopisto.

Tätä pokeribottia tuskin voitat, vaikka pelaisit sitä vastaan loppuikäsi.

Tietokone on voittanut ihmisen shakissa ja monessa muussa pelissä, mutta pokerissa ammattipelaajat ovat tähän asti onnistuneet päihittämään tekoälyn. Nyt suomalainen ohjelmoija Oskari Tammelin on kehittänyt yhdessä kanadalaisen Albertan yliopiston tutkijoiden kanssa ohjelman, joka pelaa pokeria ihmistä paremmin. Professori Michael Bowlingin johtaman tutkimusryhmän tulokset julkaisi Science.

Aiemmin tietokoneet ovat päihittäneet ihmisen peleissä, joissa vastustajien kaikki aiemmat siirrot ovat muiden pelaajien tiedossa. Tällaisia ovat esimerkiksi shakki ja neljän suora. Tekoäly ei kuitenkaan ole pärjännyt ihmiselle peleissä, joissa pelaaja pitää osan pelin kulusta omana tietonaan. Näihin peleihin lukeutuu pokeri, jossa pelaajat eivät voi varmuudella tietää, mitä kortteja vastustajilla on kädessään.

Albertan yliopiston tutkijat onnistuivat yhdessä Tammelinin kanssa luomaan algotritmin, joka taktikoi ihmistä paremmin myös tällaisen vajavaisen informaation varassa. Heidän kehittelemänsä ohjelma pelaa Texas Hold’em -pokeria niin hyvin, että se voittaa 95 prosenttia peleistä, vaikka ihminen pelaisi sitä vastaan 200 kättä tunnissa 12 tuntia päivässä 70 vuoden ajan. Pokeribotti pelaa kaksinpeliä rajoitetuilla korotusmäärillä.

Saavutuksella on merkitystä muillekin kuin pokerinpelaajille, sillä monet käytännön elämän ratkaisut tehdään pokerin tapaan epätäydellisten tietojen varassa. Itsekin pokeribotteja kehittänyt tietojenkäsittelytieteen professori Tuomas Sandholm arvioi Science-lehden artikkelissa, että keksinnöllä on annettavaa muun muassa kyberturvallisuudelle, lääkäreiden hoitoratkaisuille ja turvapartioille esimerkiksi lentokentillä ja rajavartioinnissa.