Kuka puhuu ja puhuuko hän itse? Sen selvittämiseen on keinoja. Kuva: <span class="photographer">University of California</span>
Kuka puhuu ja puhuuko hän itse? Sen selvittämiseen on keinoja. Kuva: University of California

Tutkijat varautuvat valevideoiden yleistymiseen.

Valeuutisointi on jo arkipäivää. Nyt tekstien lisäksi myös valevideot voivat harhauttaa.

Valevideossa henkilö puhuu, ehkä arvojensa vastaisia lauseita, joita joku on laittanut hänen suuhunsa. Kaikki näyttää aidolta, koska puhujan kasvot ja erityisesti huulet on tahdistettu uuteen sanomaan.

Vaatii todella tarkkaavaisuutta, että huomaa valheen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi tekniikka tunnetaan nimellä ”huulien synkronointi” ja ”kasvojen vaihtaminen”. Se on yhä helpompaa. Tekniikassa ääni ja video yhdistetään toisesta lähteestä tulevaan kuvaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valevideo voi pahimmillaan aiheuttaa kriisejä rahamarkkinoilla, sekoittaa vapaita vaaleja tai kannustaa ihmisiä väkivaltaan. Valevideo voi myös edistää salaliittoteorioita.

Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä on nyt kehitetty työkaluja, joilla voi erottaa oikean videon väärästä, kertoo tietokonetutkija Shruti Agarwal TechXplore -verkkosivuilla. Hän esitteli keinoja konenäön ja hahmontunnistuksen konferenssissa Long Beachissa Kaliforniassa.

Agarwal käytti esimerkkinä Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman videota. Obamalla on tiettyjä eleitä, joilla voi erottaa oikean Obaman väärästä. Hän esimerkiksi nyökkää tietyllä tavalla.

Viime vuonna näyttelijä ja ohjaaja Jordan Peele käytti Yhdysvalloissa valevideoiden tekniikkaa ja loi videon Obamasta, jossa Obama muka arvosteli kovin sanoin presidentti Trumpia.

Videolla huulten liikkeet muuttuvat uskottavasti. Mutta muu ilmaisu ei tue sanomaa.

Sharwal on tehnyt Openface-ohjelman, joka yrittää erottaa valevideon oikeasta. Ohjelma seuraa puhujan kasvojen piirteitä ja liikkeitä, kuten kulmakarvoja, nenän ja leuan muotoa, kasvojen ryppyjä ja huulien liikettä.

Ohjelman testaamiseksi Agarwal keräsi kollegoineen videoita viideltä Yhdysvalloissa tunnetulta henkilöltä, joita suomalaisetkin ovat nähneet puhuvan videoilla.

Henkilöt olivat Hillary Clinton, Barack Obama, Bernie Sanders, Donald Trump ja Elizabeth Warren. He tutkivat näiden henkilöiden eleitä ja ilmeitä Openfacen avulla.

Jokaisella poliitikolla näyttää olevan oma puhetapa. Kun tutkijat katsoivat ohjelman avulla oikeita videoita, he havaitsivat, että mallit erottavat tekaistun todesta 92–96-prosenttisesti.

Tekniikka toimiikin hyvin, kun sitä käytetään poliittisiin puheihin. Niissä poliitikot pyrkivät hyvään ilmaisuun ja ovat harjoitelleet, miten ilmaisevat itseään.

Ohjelma ei toimi yhtä hyvin arkisissa yhteyksissä. Obama ei ehkä nyökkää samaan tapaan, kun hän tervehtii ystäviään.

Ohjelmaa voisi kuitenkin käyttää vaalivideoiden tutkimiseen, jos ja kun valevideot alkavat yleistyä. Agarwal sanoo, että kyse on kissa ja hiiri -leikistä, jossa toiset luovat valetodellisuutta ja toiset paljastavat sen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36963

Tuo johtanee vain siihen, että videot menettävät sen vähäisen todistusvoimansa, joka niillä on ollut. Niin kuin valokuvat ovat menettäneet jo aikoja sitten.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä8046

Käyttäjä18855 kirjoitti:
Politiikkaan liittyviin uutisiin ei muutenkaan kannata uskoa ennenkuin on kulunut tarpeeksi monta päivää faktantarkistusta varten.

Eikä kannata uskoa sen jälkeenkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla