Backstreet boys on ollut monesti brittien singlelistan huipulla.
Backstreet boys on ollut monesti brittien singlelistan huipulla.

Kappaleen suosion voi johtaa paristakymmenestä piirteestä. 

Uusi laskentaohjelma pystyy ennustamaan popkappaleiden listamenestystä sen musiikillisten ominaisuuksien perusteella. Bristolin yliopiston tutkijoiden kehittämä ohjelma kertoo 60 prosentin osumatarkkuudella, päätyykö kappale top-viiden joukkoon vai sijoille 30-40 brittien poplistalla.

Laskentaohjelma ottaa lukuun 23 erilaista musiikillista ominaisuutta. Näitä ovat esimerkiksi tempo, tahtilaji, laulun kesto ja voimakkuus sekä sointukulkujen yksinkertaisuus ja kappaleen "hälyisyys".

Ohjelma analysoi Britannian Top 40 -singlelistan hittejä eri jaksoilta 50 vuoden ajalta. Näin kullekin musiikilliselle ominaisuudelle saatiin sen merkityksestä kertova painoarvo eri ajankohtina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hittiennusteet eivät voi olla samat kaikille aikakausille, muistutti tekoälyn lehtori Tijl de Bie koneoppimista ja musiikkia käsittelevässä MLL 2011 –konferenssissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Musiikkimaut kehittyvät, ja siksi myös meidän hittipotentiaaliyhtälönkin on kehityttävä", de Bie sanoi.

Ohjelman avulla on mahdollista nähdä, millaiset ominaisuudet ovat vuosien varrella olleet tärkeitä hitiksi nousussa. Esimerkiksi ennen 80-lukua kappaleen tanssittavuus ei ollut kovin tärkeää. Vuosikymmenen aikana hitaammat musiikkityylit kuten balladit menestyivät aiempaa paremmin.

Kaikkien vaikeinta ohjelmalle oli ennustaa listakärkeä 1970 ja 1980 -lukujen taitteessa. Havainto vihjaa siihen, että aika oli erityisen luovaa popmusiikissa. Sen sijaan 1990-luvun alkupuolen ja 2000-luvun hittien ennustamisessa osumatarkkuus oli paras.

Tutkimukselle omistettu verkkosivu löytyy täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla