Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tietokoneohjelma räätälöi informaation kullekin opiskelijalle parhaiten sopivaksi.

Amherstin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet interaktiivisen tietokoneohjelman, joka analysoi opiskelijan oloa ja motivaatiota. Jos into oppia lopahtaa, ohjelma tarjoilee asian houkuttelevammassa muodossa.

Tietokonetutoriksi kutsuttu ohjelma muun muassa rekisteröi kameran avulla oppilaan eleitä, ilmeitä ja pään asentoa. Ne kertovat, onko tämä kiinnostunut aiheesta vai ei.

Myös oppilaan asentoa tarkkaillaan, sillä se muuttuu, jos keskittyminen herpaantuu. Lisäksi mitataan ihon sähkönjohtavuutta, mikä taas korreloi oppilaan kiihtymyksen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietokonetutorin hiiressäkin on painetunnistin. Aiemmat tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että turhautuessaan käyttäjä rusentaa hiirtä lujemmin kuin muulloin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkien näiden seikkojen avulla tutor tunnistaa, ketkä ovat liian väsyneitä tai tylsistyneitä oppiakseen mitään. Heille ohjelma esittää saman informaation toisella tavoin. Joskus tutor saattaa jopa katkaista oppitunnin ja pistää opiskelijan tekemään hetkeksi jotakin muuta, jotta tämä piristyisi.

Professori Beverly Woolfin mukaan tietokonetutor vain matkii oikeita opettajia, jotka käyttävät motivoimiseen ihan yhtä paljon aikaa kuin uusien asioiden opettamiseen. "Hyvä opettaja tietää, että oppilaan olo vaikuttaa suuresti tämän omaksumiskykyyn", Woolf sanoo yliopistonsa tiedotteessa.

Woolfin ryhmä on jo rakentanut tietokonetutoreita, jotka opettavat geometriaa ja algebraa lukiolaisille, mutta Woolfin mukaan menetelmä soveltuu minkä tahansa oppiaineen käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla