Tiede-lehti seuraa Vancouverissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 16.-20. helmikuuta 2012.
Tiede-lehti seuraa Vancouverissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 16.-20. helmikuuta 2012.

Uhanalainen puhe pannaan pysyvään säilöön. 

Puhesanakirjat ovat toimiva keino säilöä ja elvyttää maailman katoavia kieliä. Nyt amerikkalaiset kielitieteilijät julkistivat Yhdysvaltain tieteenedistämisseuran vuosikokouksessa Vancouverissa kahdeksan eri kielen äänisanakirjat, jotka on koottu kielten puhujien lausumista sanoista ja lauseista.

"Uhatut kieliyhteisöt hyödyntävät digitaalitekniikkaa säilymisensä turvaamiseksi ja saadakseen äänensä kuuluville kautta maailman", sanoi K. David Harrison Swarthmore Collegesta tiedekokouksessa.

Yli puolet maailman 7000 puhutusta kielestä ovat vaarassa kadota vuosisadan loppuun mennessä. Hävikkiä edesauttavat kulttuurin muutokset, oman etnisen taustan häpeä sekä valtiollinen tukahduttaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puhesanakirjat sisältävät yli 32 000 sana-artikkelia kahdeksasta uhanalaisesta kielestä, yli 24 000 äänitettä sanoista ja lauseista alkuperäispuhujien lausumina sekä kuvia erilaisista kulttuuriesineistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi sanakirjojen esiintyjistä on Alfred "Bud" Lane, joka on viimeinen tunnettu alkuperäisamerikkalaisen siletz dee-ni –kielen taitaja. Nyt kieltä jopa opetetaan kaksi Siletz Valleyn koululaisille.

Sanakirjoihin voi tutustua ja katoamisvaarassa olevia sanoja kuunnella internetissä. Siltezin lisäksi löytyvät muun muassa Papua Uudessa Guineassa puhuttu matukar panau, pohjoisella aavikolla Paraguayssa puhuttu chamacoco, Intiassa käytetyt remo, sora ja ho sekä Siperiassa ja Mongoliassa asuvien paimentolaisten puhuma tuvan. Kahdeksas sanakirja on omistettu kelttiläisille kielille, mutta se ei ole vielä verkossa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla