Zirkoni, joka sisältää timantteja. Kuva: <span class="photographer">Martina Menneken.</span>
Zirkoni, joka sisältää timantteja. Kuva: Martina Menneken.

Länsi-Australiasta löytyi lähes maapallon ikäisiä timantteja.

Länsi-Australiasta löytyi ennätysmäisen vanhoja timantteja. Ne ovat lähes maapallon ikäisiä - eli peräti miljardi vuotta vanhempia kuin tähän asti tunnetut timantit. Löytö todistaa timanttien säilyvyydestä, mutta sen avulla opitaan myös maapallon kuoren historiaa.

Maapallo muodostui 4,5 miljardia vuotta sitten. Alussa sen pinnan lämpötilan arvellaan olleen kuutisentuhatta astetta. Vanhin tunnettu kivi syntyi noin viisisataa miljoonaa vuotta myöhemmin. Maapallon tuliperäisyys ja meteoriittien törmäykset ovat kuitenkin hävittäneet merkit siitä, mitä maankuorelle tapahtui sitä ennen. Kuinka kauan laava peitti nuorta Maata? Milloin se oli ehtinyt jäähtyä niin, että valtameret voivat syntyä?

Ainoa johtolanka ovat harvinaiset zirkonikiteet, jotka muodostuivat 4,25-4,0 miljardia vuotta sitten. Ne viittaavat siihen, että maapallon jäähtymiseen kului vain kaksisataa miljoonaa vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt Martina Menneken kollegoineen sotki tämän siistin päättelyketjun. Tutkijat huomasivat, että osa muinaisista zirkonikiteistä sisältääkin timantteja. Löytö hämmentää, sillä timantit syntyvät korkeassa paineessa ja kuumuudessa. Miten ne siis sopivat kuvaan, pohtivat geologit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistaan tänään Nature–lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla