Syvyyksien vesi ja erikoinen mineraali löytyivät tästä raakatimantista, mutta niin pienestä osasta, että se näkyy vain mikroskoopilla. Timantti saatiin Brasilian Juínasta. Kuva: Richard Siemens, Albertan yliopisto
Syvyyksien vesi ja erikoinen mineraali löytyivät tästä raakatimantista, mutta niin pienestä osasta, että se näkyy vain mikroskoopilla. Timantti saatiin Brasilian Juínasta. Kuva: Richard Siemens, Albertan yliopisto

Saatiin myös ensimmäinen näyte saman syvyyden yleisimmästä mineraalista.

Maapallon kuoren alla oleva vaippa sisältää nykykäsityksen mukaan valtaosan planeettamme vedestä. Vesi on siellä sitoutuneena mineraaleihin, kuten maapallon yleisimmän mineraalin oliviinin eri versioihin. Näytteitä vaipan syvistä uumenista kuitenkin nousee vain harvoin, timantteja tuovien kimberliittipurkausten mukana. Tähän mennessä vesipitoista näytettä ei ollut saatu vesipitoiseksi arvellusta vaipan vaihettumisvyöhykkeestä 410–660 kilometrin syvyydestä.

Nyt ensi kertaa löydettiin noin 500 kilometrin syvyydestä nousseesta timantista sikäläistä oliviiniversiota, ringwoodiittia, ja osoitettiin sen rakenteessa olevan prosentin verran vettä.

Graham Pearson Albertan yliopistosta Kanadasta ja hänen monenmaalaiset työtoverinsa julkaisivat tutkimuksensa Naturessa.

Ringwoodiittia löydettiin nyt koko maapallosta ensi kertaa. Tähän mennessä sitä on kerätty vain avaruudesta pudonneista meteoriiteista. Geologit ovat kuitenkin teoreettisten laskelmien ja laboratoriokokeiden perusteella päätelleet, että ringwoodiittia pitäisi olla vaipassa nyt tutkitulla syvyydellä. Laboratoriokokeiden perusteella se pystyy sitomaan enintään noin 2,5 painoprosenttia vettä.

Oliviinin nimi tulee kiteiden oliivinvihreästä väristä. Oliviini on tärkein raskaista, rauta- ja magnesiumpitoisista mineraaleista, joista maapallon kuoren alla oleva vaippa samoin kuin merenpohjien merellinen kuori koostuvat. Mantereinen kuori on kevyempää, ja sitä hallitsevat maasälpien ja kvartsin kaltaiset mineraalit.

Maapallon kivikehä (lithosphere) koostuu suurista, vaipan (mantle) päällä liukuvista laatoista. Vettä uppoaa mineraalien mukana vaippaan, kun merellinen laatta painuu toisen laatan alle (subduction zone). Nyt löytynyt timantti vesineen oli noussut pinnalle noin 500 kilometrin syvyydestä. Siellä on vaipan vaihettumisvyöhyke (transition zone), joka on saanut nimensä siitä, että se muuttaa maanjäristysaaltojen kulkua. Kuva: Kathy Mather


ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Timantti todisti: 500 kilometrin syvyydessä on vettä

Petri Riikonen 13.03.2014 klo 17:21 Vaipan vettä on tuon mukaan tutkittu toden teolla suunnilleen 1990-luvun puolivälistä alkaen: Earth’s Deep Water Cycle, Geophysical Monograph 168, 2006 (PDF) “Up until about ten years ago the study of OH in nominally anhydrous minerals was more or less restricted to a few papers in the mineralogical literature. Since then, we have come to recognize the strong possibility that water is playing a major role in mantle dynamics.” Aika uusi havainto tuo veden...
Lue kommentti

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Liittynyt16.3.2005

Timantti todisti: 500 kilometrin syvyydessä on vettä

Vaipan vettä on tuon mukaan tutkittu toden teolla suunnilleen 1990-luvun puolivälistä alkaen: Earth’s Deep Water Cycle, Geophysical Monograph 168, 2006 (PDF) “Up until about ten years ago the study of OH in nominally anhydrous minerals was more or less restricted to a few papers in the mineralogical literature. Since then, we have come to recognize the strong possibility that water is playing a major role in mantle dynamics.”
Lue kommentti