Huygens laskeutumassa Titaniin 2005. Kuva: <span class="photographer">Esa.</span>
Huygens laskeutumassa Titaniin 2005. Kuva: Esa.

Saturnuksen kuusta Titanista mitattiin radiosignaali, joka voi johtua pinnan alla olevasta vedestä.

Saturnuksen kuusta Titanista kuuluva radiosignaali saattaa johtua pinnan alla olevasta vedestä. Signaali löytyi Euroopan avaruusjärjestön Huygens-sondin mittauksista.

Jos radiosignaalin tulkinta pitää paikkansa, se voi kertoa Titanin pinnan alla piilevästä valtamerestä.
Titanin pinnalla on lähes parisataa pakkasastetta, mutta tutkijat ovat laskeneet, että paksun pinnan alla saattaisi olla ammoniakkipitoista nestemäistä vettä. Se voisi jopa peittää koko planeettaa.

Pari vuotta sitten, kun Huygens laskeutui Titanille, se rekisteröi erittäin tarkkaan rajatun matalataajuisen (36 hertsiä) radiosignaalin. Siitä lähtien tutkijat ovat yrittäneet selittää mittausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt ranskalainen Fernando Simoes työtovereineen rinnastaa sen Maan ukkosten tuottamiin radiosignaaleihin, jotka heijastuvat edestakaisin Maan pinnan ja ilmakehän yläosien välillä. Ponnahtelu vahvistaa tiettyjä taajuuksia ja heikentää muita. Tuloksena on tarkkaan rajattu matalataajuinen signaali - aivan kuten Titanissa mitattu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Titanin jäinen pinta ei kuitenkaan heijasta tehokkaasti radioaaltoja. Jos kyseessä on ukkoseen liittyvä ilmiö, signaalin täytyy ponnahdella jään alla olevasta vedestä.

Simoesin ideasta kertoo New Scientist ¬Ėlehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla