Hyvää, mutta ei mitään älyruokaa.
Hyvää, mutta ei mitään älyruokaa.

Hiiret pysyivät fiksuina syömällä 70 prosenttia normaalista. 

Italialaiset tutkijat ovat löytäneet hiiriltä aivojen vanhenemista hidastavan molekyylin, jonka toiminta vilkastuu vähäkalorisesta dieetistä. Vaikutus edellyttää, että eläimet saavat syödä vain 70 prosenttia siitä, mitä ne tavallisesti pistävät poskeensa.

Ruokarajoituksista toimeen ryhtyvä CREB1-molekyyli aktivoi monia geenejä, jotka liittyvät pitkäikäisyyteen ja aivojen normaaliin toimintaan, tutkijat huomasivat.

Tiukan dieetin on jo aiemmin huomattu pidentävän elämää. Kalorikurissa eläville hiirille ei tule diabetesta, mikä lisäksi ne muistavat ja suoriutuvat kognitiivisista tehtävistä paremmin. Myöskään Alzheimerin tauti ei niihin iske, ellei sitten paljon myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näihin asti ei ole tarkasti tiedetty, mikä mekanismi on kalorirajoitteisen ruokavalion suotuisien vaikutusten takana. Nyt italialaistutkijat huomasivat, että CREB1 toimii välittäjänä, joka yllyttää toimeen pitkän iän molekyylit sirtuiinit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilman CREB1:tä kalorivaje ei auta nuorentamaan aivoja, tutkijat huomasivat. Jos hiiriltä puuttui kyseinen molekyyli, ne eivät saaneet dieetin kognitiivisia hyötyjä.

"Toivomme löytävämme tavan aktivoida CREB1:tä esimerkiksi uusilla lääkkeillä, jotta aivot voisi pitää nuorina ilman ankaraa dieettiä", kertoo Giovambattista Pani Rooman Katolisesta pyhän sydämen yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Lue sirtuiineista ja pitkästä iästä tästä Tieteen artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla