Paljon piti syödä kasveja kasvaakseen näin isoksi. Kuva: Jennifer Hall
Paljon piti syödä kasveja kasvaakseen näin isoksi. Kuva: Jennifer Hall

Kahdentoista norsun kokoinen jätti löytyi Argentiinasta.

Suurimman maalla liikkuneen eläimen titteliä havittelee nyt dinosaurus nimeltä Dreadnoughtus schrani. Argentiinasta löytyneen, liki 60 tonnin painoisen ja 26 metriä pitkän jättiläisen luista on säilynyt poikkeuksellisen paljon, raportoi argentiinalais-yhdysvaltalainen tutkimusryhmä Scientific Reports -lehdessä.

Muista vastaavista ja mahdollisesti isommistakin jäteistä on säilynyt vain pienempiä osia, ja siten Dreadnoughtus on suurin dino, jonka paino on voitu luotettavasti todeta. Aiemmin tätä titteliä piti hallussaan niin ikään Argentiinasta esiin kaivettu Elaltitan, joka oli kuitenkin vajaat parikymmentä tonnia pienempi. Nelijalkaisten eläinten paino voidaan luotettavasti arvioida reisi- ja olkaluusta.

Dreadnoughtuksen luista voi päätellä, että dino ei ollut vielä täysikasvuinen. Hirmuliskosta löytyi pitkän hännän lisäksi paljon muutakin luustoa, ja yhdessä ne muodostavat runsaat 45 prosenttia eläimen koko luurangosta päätä lukuun ottamatta. Kalloa ei luurangon mukana löydetty.

Tutkijat nimesivät löytönsä dreadnought-sota-aluksen mukaan. Se tarkoittaa mitään pelkäämätöntä. Nimi kuvastaa dinosaurusta paitsi koon takia myös siksi, että sillä oli puolustusaseena mahtava häntänsä.

Kasvinsyöjädino eli 77 miljoonaa vuotta sitten.

Vertailu osoittaa, miten mahtavasta eläimestä on kyse:

Kuva: Lacovara Lab, Drexel University

Unsane
Seuraa 
Viestejä5
Liittynyt31.1.2014

Todistetusti valtavin dinosaurus on nyt Dreadnoughtus

Toden totta viitteitä aivan valtavista on löydetty, mutta löydöt ovat olleet lähes yksinomaan yksittäisiä osasia. Aika useatkin tutkijat kuitenkin ovat vakuuttuneita siitä, että suurimmat ovat voineet olla pitkälle yli 100'000 kiloisia, hurjimmat arviot pyörii siellä jopa lähellä 150'000 kiloa ( Bruhathkayosaurus) . Ja kuka tietää kuinka suuria suurimmat meressä eläneet ovat olleet aikanaan.
Lue kommentti
Toope
Seuraa 
Viestejä24762
Liittynyt23.7.2006

Todistetusti valtavin dinosaurus on nyt Dreadnoughtus

Arvioita ja teorioita, mutta epämääräisiä vähäisten luuhavaintojen vuoksi, tosin suuremmistakin dinoista on. Muutamia lajeja on epäilty huomattavasti suuremmiksikin. http://en.wikipedia.org/wiki/Diplodocus#mediaviewer/File:Longestdinosaurs.svg Mutta kyllähän tuokin on ihan järjettömän kokoinen elukka.
Lue kommentti

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp