Biotekninen välilevyimplantti ei kulu vaan vahvistuu ajan myötä.

Selän välilevyvauriot ovat yksi yleisimmistä selkävaivoista ja kroonisen selkäkivun aiheuttajista. Selkänikamien välissä sijaitsevissa välilevyissä on hyytelömäinen ydin, jonka ansiosta ne toimivat eräänlaisena iskunvaimentimena nikamien välillä ja tuovat rankaan joustoa.

Välilevyvaurioissa hyytelömäinen sisus voi purskahtaa ulos tai rappeutua, kuivua kasaan. Kummassakin tapauksessa hoitona saattaa olla leikkaus ja jopa välilevyn poistaminen.

Poistamisen jälkeen tarvitaan yleensä niin sanottu luudutus. Siinä nikamat tuetaan ja lukitaan toisiinsa, jolloin kyseisen nikamaväli jäykistyy. Välilevyjä on korvattu myös muovista ja metallista valmistetuilla välilevyimplanteilla. Lopputulos ei kuitenkaan aina ole toivottu – selästä ei tule kivuton.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Cornellin yliopiston tutkijat ovat nyt kehittäneet biomateriaaleista välilevyproteesin, jota he eläinkokeiden jälkeen luonnehtivat lupaavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näillä keinotekoisilla välilevyillä on samanlainen rakenne kuin oikeillakin. Valmistukseen on käytetty kahta erilaista polymeeriä: kollageeni muodostaa välilevyn jäykän ulkoreunan ja algeniitti-niminen hydrogeeli hyytelömäisen sisuksen.

Lupaavat ominaisuudet syntyvät polymeereihin lisätyistä soluista, jotka kasvavat ja lisääntyvät materiaaleissa. Algeniittia rikastettiin aidon välilevyn hyytelöosan soluilla ja kollageenia välilevyn reunaosan soluilla. Solujen vuoksi biovälilevyt muotoutuvat lähes täydellisesti alkuperäisen välilevyn muotoon sekä muovautuvat ja kiinnittyvät osaksi selkärankaa.

Koetulosten mukaan biovälilevy ei kulu käytössä kuten perinteiset välilevyproteesit. Tutkijoiden mukaan niiden mekaaniset ominaisuudet jopa parantuivat ajan kuluessa.

Tutkimustuloksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla