Tomaatin sisältämä yhdiste saattaa syrjäyttää nykyiset hyttyskarkoitteet, ennustaa Pohjois-Carolinan yliopiston uutistiedote. IBI-246-niminen aine häätää itikat yhtä tehokkaasti, mutta turvallisemmin kuin dietyylitoluamidi (DEET), joka on yleisin “ohve...

Tomaatin sisältämä yhdiste saattaa syrjäyttää nykyiset hyttyskarkoitteet, ennustaa Pohjois-Carolinan yliopiston uutistiedote. IBI-246-niminen aine häätää itikat yhtä tehokkaasti, mutta turvallisemmin kuin dietyylitoluamidi (DEET), joka on yleisin “ohveissa” käytetty kemikaali.

Tutkija Michael Roe keksi karkoitekandidaatin sattumalta. "Olin kuuntelemassa esitelmää malariahyttysen toukkien kehitystä ehkäisevistä yhdisteistä, kun tajusin, että tomaatissa on on samaa tehoainetta", hän muistelee. Tomaatti tuottaa yhdistettä suojautuakseen tuholaisilta.

Roen ja tutkijakollega George Kennedyn kehittelemä IBI-246 tepsii hyttysten lisäksi ainakin puutiaisiin, kirppuihin, muurahaisiin ja torakoihin. Kosmetiikkateollisuus on hyödyntänyt ainetta pitkään, joten sen turvallisuus on jo testattu. Kaksikon yhteistyökummpanina toimiva Insect Biotechnology – yhtiö on hakenut Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastolta EPA:lta lupaa lisätä IBI-246:ta useisiin tuotteisiin.

Alun perin Yhdysvaltain armeijan tarpeisiin 1946 kehitetyn dietyylitoluamidin pulmana ovat sivuvaikutukset. Se imeytyy hitaasti ihmisen ihon, ruuansulatuskanavan ja hengitysteiden kautta verenkiertoon ja voi varastoitua ihonalaiseen kudokseen. Karkotetta ei saisi käyttää laajoille ihoalueille, limakalvoille tai antaa pienille lapsille.