Glyfosaattia ruiskutetaan helsinkiläisessä puistossa kesällä 2011. Kuva: Christian Westerback / HS
Glyfosaattia ruiskutetaan helsinkiläisessä puistossa kesällä 2011. Kuva: Christian Westerback / HS

Johtopäätökseen päätyi joukko eurooppalaisia asiantuntijoita raportissaan. 

On epätodennäköistä, että monien rikkaruohomyrkkyjen tehoaine glyfosaatti aiheuttaisi syöpää ihmisille, toteaa Euroopan ruokaturvallisuudesta vastaava Efsa juuri ilmestyneessä raportissaan. Sitä oli laatimassa laaja joukko asiantuntijoita kaikista Euroopan unionin maista.

Päätelmä perustuu sekä epidemiologiseen eli ihmisiltä saatuun näyttöön että eläinkokeisiin. Samaa mieltä olivat kaikki muut paitsi yhden jäsenvaltion asiantuntija.

Efsa kuitenkin ehdottaa, että glyfosaatin jäämiä elintarvikkeissa tulee kontrolloida entistä tarkemmin. Se esittää altistumiselle viitearvoja: ruoka ei saa sisältää enempää glyfosaattia kuin 0,5 milligrammaa ihmisen painokiloa kohti päivässä. Lisäksi Efsa aikoo tutkia glyfosaatin jäämiä ruuassa ensi vuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen pelloilla ja puutarhoissa glyfosaattia on käytetty vuodesta 1976, ja nykyisin se on eniten myyty rikkojen torjunta-aine. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin rekisterissä on yli 40 sitä sisältävää valmistetta, joihin kuuluu Monsanto-yhtymän kehittämä, monella tavoin maineikas Roundup.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Glyfosaatin turvallisuudesta on kuitenkin pitkään esitetty epäilyjä. Viimeksi asia nousi puheenaiheeksi alkuvuodesta, kun Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC päätyi siihen, että glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Sen jälkeen muun muassa EU:n parlamentissa kuului ääniä, jotka vaativat glyfosaatin kieltämistä.

Aineen käyttölupa Euroopassa oli voimassa tämän vuoden loppuun, mutta aiemmin tällä viikolla EU:n kasvinsuojeluainekomitea antoi sille puoli vuotta jatkoaikaa. Unioni hyväksyy tehoaineet, mutta kukin maa päättää itse, mitä valmisteita sen alueella saa käyttää.

Euroopan komissio käyttää Efsan raporttia hyväkseen, kun se päättää, pysyykö glyfosaatti EU:ssa hyväksyttyjen aineiden listalla.

Miksi kaksi arvovaltaista asiantuntijaelintä päätyi päinvastaisiin tuloksiin glyfosaatin turvallisuudesta?

”Efsan ja IARC:n johtopäätökset ovat erilaisia, koska ne ovat tulkinneet eläinkokeita eri tavoin”, sanoo eläkkeellä oleva ympäristöterveyden professori Jouko Tuomisto.

Efsan arviot perustuvat puhtaaseen glyfosaattiin. IARC:n arviot koskevat kauppavalmisteita, jotka sisältävät lukuisia muitakin aineita. Efsan kokonaisarviossa myös IARC:n raportti otettiin huomioon. Lisäksi Efsalla oli käytettävissään sellaisia uusia tutkimuksia, joita IARC:lla ei ollut.
 

z
Seuraa 
Viestejä2918

Nyt vain sitten odottamaan keskustelupalstan luomuttajien älämölöä tästä "aivan väärästä tuloksesta", joka on varmaankin vain Monsanton lahjonnan tulosta. Varmaankin tästäkin löytyisi pikapuoleen kymmeniä juutuupi-linkkejä, jossa kv. juutupi-yliopiston foliopipot debunkkaavat tulokset mennen tullen...

zz

George Hanson
Seuraa 
Viestejä1771

Eurooppalaiset "asiantuntijat" ovat varmaan vaarassa joutua käräjille myrkyn suosimisesta.

Kasvimyrkky Roundupia valmistava Monsanto joutuu oikeuden päätöksellä maksamaan kuolemansairaalle yhdysvaltalaismiehelle lähes 290 miljoonan dollarin eli yli 250 miljoonan euron korvaukset. Kalifornialainen valamiehistö tuli siihen tulokseen, että Roundup ja sen ammattikäyttöön tarkoitettu versio Ranger Pro vaikuttivat merkittävästi siihen, että mies sairastui syöpään.

Valamiehistön mukaan Monsanton olisi pitänyt varoittaa tuotteittensa voivan aiheuttaa syöpää.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005787829.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla