Kohta sujuu taas. Kuva: Shutterstock
Kohta sujuu taas. Kuva: Shutterstock

Pikatorkut tuo ratkaisun ongelmaan

Vain sekuntien tai minuuttien mittaisten lyhyiden torkahdusten on ajateltu auttavan ongelman ratkaisussa. Niitä hyödynsi muun muassa kuulu yhdysvaltalainen keksijä Thomas Edison (1847–1931).

Edison saattoi vaikeaa ongelmaa pohtiessaan mennä torkuille metallinen pallo kummassakin kädessään. Kun uni syveni, käsien ote herpaantui, jolloin pallot putosivat ja herättivät keksijän.

Ajatus pikaisista torkuista aivojen virkistäjänä on siis vanha, mutta todisteet hyödyistä ovat puuttuneet. Tutkija Delphine Oudiette Ranskan terveyden ja lääketieteen tutkimuslaitoksesta päätti tutkia asiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oudiette kehitti ryhmänsä kanssa ovelan kokeen. Siinä 103 koehenkilöille annettiin ratkaistavaksi joukko matemaattisia ongelmia, jotka noudattivat yksinkertaisia sääntöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmissa täytyi järjestellä kahdeksan numeron sarjoja annettujen sääntöjen mukaan. Koehenkilöille ei kuitenkaan kerrottu, että ongelmiin oli myös yksinkertainen ratkaisu, eräänlainen oikotie.

Ensin piti kaikkien ratkaista 60 tehtävää. Tänä aikana 16 osallistujaa hoksasi helpot ratkaisut, jolloin heidät poistettiin koehenkilöiden joukosta.

Lopuille koehenkilöille tarjottiin mahdollisuutta pitää 20 minuutin tauko. Tauon aikana heitä rohkaistiin ottamaan torkut nojatuolissa. Tauon aikana tilan valoja himmennettiin.

Koehenkilöitä neuvottiin pitämään kädessään pulloa. Jos koehenkilö nukahtaisi, pullon irtoaminen kädestä herättäisi hänet.

Mukana olleista 24 koehenkilöä torkahtivat ainakin yhdeksi 30 sekunnin jaksoksi. Neljätoista muuta koehenkilöä nukahti kunnolla. Loput eivät nukkuneet lainkaan.

Koehenkilöiden unen tilaa seurattiin päähän laitetuilla mittalaitteilla.

Tauon jälkeen koehenkilöt jatkoivat matemaattisten ongelmien ratkaisemista.

Nyt 83 prosenttia nopeasti nukahtaneista huomasi ongelmiin nopean ratkaisun. Syvemmin nukahtaneista oikotien hoksasi vain 14 prosenttia ja hereillä pysyneistä 31 prosenttia.

Oudiette uskoo nukahtamisen kevyen esiunen eli niin sanotun n1-vaiheen unen auttavan ongelmanratkaisussa. Kyseinen unen vaihe on ikään kuin valveen ja unen välisellä rajalla.

Tavallisessa yöunessa n1-vaiheen unta on vain muutamia minuutteja, kun ihminen nukahtaa sekä välillä myös herätessä.

”Sen aikana voimme jatkaa pohtimista, mutta samalla saatamme huomata asioita, joista voisi olla meille hyötyä”, Oudiette kertoo tieteen aikakauslehdelle New Scientistille.

Varsinaisen tutkimuksen julkaisi tiedelehti Science Advances.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä185

Ne jotka pystyivät torkahtamaan olivat varmaankin rentoutuneita ja stressittömiä tilanteessa. Se helpottaa tehtävänratkaisua. Ne jotka nukahtivat kunnolla olivat liian väsyneitä ratkaisemaan tehtävää. Otos on tuossa myös aika pieni. En siis vielä tämän tutkimuksen perusteella katso että torkahdus auttaa aivojamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla