fMRI osoittaa, että vastarakastuneiden aivot (vas) reagoivat rakastetun kuvaan samaan tapaan kuin pitkään rakastaneiden (oik).
fMRI osoittaa, että vastarakastuneiden aivot (vas) reagoivat rakastetun kuvaan samaan tapaan kuin pitkään rakastaneiden (oik).

Aivokuvat paljastavat, että romanttinen rakkaus voi olla pysyvää.

Pitkäkään liitto ei aina hälvennä hullaantumista, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Bianca Acevedo Stony Brookin yliopistosta kollegoineen vertaili pitkään naimisissaolleiden, edelleen puolisoonsa syvästi rakastuneiden hermosolutoimintaa vastarakastuneiden vastaavaan. Paljastui, että rakastettu pistää vipinää samalla tavoin molempien palkkio-, motivaatio- ja halualueille.

Tutkimus on ensimmäinen, joka analysoi pitkäaikaisen romanttisen rakkauden neurologiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijaryhmä kuvansi toiminnallisella magneettikuvauksella kymmenen naista ja seitsemän miestä, jotka olivat olleet avioliitossa keskimäärin 21 vuotta ja ilmoittivat olevansa edelleen rakastuneita kumppaniinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Skannerissa vapaaehtoiset saivat katsottavakseen puolisonsa kasvokuvia, verrokkikuvina käytettiin läheisiä ystäviä ja tuttavia. Tuloksia verrattiin vastarakastuneiden aivokuviin, ja yhtäläisyyksiä löytyi runsaasti. Rakastetun kuva herätti muun muassa palkkiojärjestelmän ytimen, dopamiinia tursuavan VTA-alueen.

"VTA toimi vilkkaimmin niillä pitkissä liitoissa elävillä, jotka saivat myös korkeimmat pisteet romanttista rakkautta ja läheisyyttä mittaavassa kyselyssä", Acevedo sanoo.

Tutkijoiden mukaan aivokuvat viittaavat siihen, että aivojen palkitsemisalueet voivat reagoida puolisoon pysyvästi samalla tavoin kuin vastahullaantuneenkin.

Tutkimuksen julkaisi Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla