Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan joskus on parempi, ettei rankkoja kokemuksia pueta sanoiksi.

Kollektiivinen trauma kuten terrori-isku tai kouluampuminen ei välttämättä paranekaan sanallisesti puntaroimalla. Asia saattaakin olla jopa päinvastoin, väittää Buffalon yliopiston psykologi Mark Seery.

Seery tutki Kalifornian yliopiston tutkijoiden kanssa kollektiivisen trauman psyykkisiä ja fyysisiä vaikutuksia sellaisiin ihmisiin, joita rankka kokemus on koskettanut läheltä, mutta jotka eivät itse menettäneet tapahtumassa ystävää tai perheenjäsentä.

Kaksivuotinen seurantatutkimus keskittyi ihmisten reaktioihin World Trade Centerin terrori-iskussa 11. syyskuuta 2001. Analyysi osoitti yllättäen, että ne, jotka eivät pukeneet tunteitaan tapahtuneesta sanoiksi, toipuivat itse asiassa paremmin kuin ne, jotka niin tekivät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seeryn mukaan tulokset voidaan yleistää muihinkin traumoihin, jotka koskevat koko yhteisöä tai jopa koko kansakuntaa. Hänen mukaansa esimerkiksi viime vuoden Virginia Tech –yliopistossa tapahtuneen traagisen ampumavälikohtauksen jälkeen moni psykiatri väitti mediassa, kuinka tärkeä on saada kaikki oppilaat kertomaan tunteistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Sen sijaan pitäisi kertoa, että on ihan tervettä – ja joskus jopa parempi – jos joku ei halua tuntojaan muille puida”, Seery sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, ettei tuloksia tule tulkita myöskään niin, että omien ajatusten tai tunteiden ilmaiseminen olisi jotenkin vahingollista tai ettei niin pitäisi tehdä.

"Tärkeätä on muistaa, ettei jokainen työstä asioita samalla tavoin", hän kiteyttää.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla