Kuva: <span class="photographer">Corbis RF</span>
Kuva: Corbis RF

Onnettomuuden aiheuttama säteily on kuitenkin enää alle prosentin suomalaisten vuotuisesta säteilyannoksesta.

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudeen aiheuttama radioaktiivinen laskeuma näkyy Suomen luonnossa vielä pitkään, arvioivat suomalaistutkijat tiistaina Helsingissä. Reaktorin räjähdyksestä tulee keskiviikkona kuluneeksi tasan 20 vuotta.

Tshernobylin aiheuttamasta viidenkymmenen vuoden säteilypotista puolet saatiin jo kymmenen ensimmäisen vuoden aikana. Nyt onnettomuuden aiheuttama säteily on enää alle prosentin suomalaisten saamasta kokonaissäteilystä, arvioitiin radioaktiivisuutta käsittelevässä seminaarissa Helsingissä tiistaina.

Tshernobylin laskeuman mukana Suomen ympäristöön tuli paljon erilaisia radioaktiivisia aineita. Suurin osa niistä oli puoliintumisajaltaan lyhytikäisiä ja hävisi nopeasti. Ihmisten saamaan säteilyannokseen nämä lyhytikäiset aineet toivat selvän lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä merkittävin laskeumasta peräisin oleva radioaktiivinen aine on cesium-137. Se häviää metsäympäristön ja järvien ravinnekierrosta hyvin hitaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt suomalaiset saavat Tshernobylin laskeumasta alle prosentin vuotuisesta säteilyannoksestaan. Onnettomuuden aiheuttamasta annoksesta vajaa puolet tulee elintarvikkeista pääasiassa luonnontuotteista: järvikaloista, sienistä, riistasta ja metsämarjoista. Maataloutuotteissa sekä maidossa ja lihassa Cs-137-pitoisuudet ovat nyt erittäin pieniä.

Luonnontuotteiden pitoisuudet vaihtelevat paljon laskeuman epätasaisen jakautumisen ja ympäristötekijöiden takia. Esimerkiksi järvikaloissa ja sienissä pitoisuudet vaihtelevat muutamasta bequerellistä useaan tuhanteen bequerelliin kilossa.

Suomessa Tshernobylin laskeumalla ei ole ollut suoria terveysvaikutuksia ihmisiin. Teoreettisten laskelmien perusteella asiantuntijat arvioivat, että laskeuma aiheuttaa täällä muutamia satoja kuolemaan johtavia syöpätapauksia 80 vuoden aikana. Tapauksia ei pystytä tilastollisesti osoittamaan, koska kaikkien syöpätapausten määrä samana aikana on niin suuri.

Seminaarin järjestivät Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopiston Radiokemian laboratorio, Säteilyturvakeskus sekä Luonnontieteiden Akateemisten Liiton Radiokemistien jaosto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla