Tutkijat jäljensivät tietokonekerroskuvauksella viulujen helmen.

Yhdysvaltalaistutkijat rakensivat tietokonekerroskuvauksen avulla jäljennöksen vuodelta 1704 peräisin olevasta Stradivarius-viulusta.

"TT-kuvaus mahdollistaa historiallisten esineiden hellävaraisen kuvantamisen", radiologi Steven Sirr FirstLight-yhtiöstä selitti Pohjois-Amerikan radiologisen seuran vuosikokouksessa. "Ja kun siihen yhdistetään tietokoneavusteinen valmistus, jäljennöksestä tulee tarkka kopio alkuperäisestä."

Italialaista Antonio Stradivaria (1644 -1737) pidetään historian taitavimpana viulunrakentajana. Noin tuhannesta Stradivariuksesta on jäljellä noin 650, ja ne ovat huippuarvokkaita laadukkaan äänensä takia. Stradivariuksen ainutlaatuiseen sointiin ei ole yhtä selitystä, vaan siihen vaikuttavat muun muassa puun laatu, paksuun ja soittimen muoto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sirr kollegoineen päätti rakentaa Betts-nimisestä viulusta kopion, koska halusi tietää, miten se oikein soi – ja siksi, että upeasta soittimesta saataisiin kopioita nuorten muusikoiden käyttöön. Moni aito Stradivarius kun nököttää museossa, ja markkinoilla olevista joutuu maksamaan jopa miljoonia euroja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkuperäinen viulu skannattiin TT-kuvauksella, ja yli tuhat kerroskuvaa muunnettiin tiedostoiksi, joita erikoisvalmisteinen CNC-työstökone osasi lukea. Laite sorvasi ohjeiden mukaiset kappaleet puusta, ja tutkijat viimeistelivät viulun valmiiksi käsin.

Itsekin amatööriviulusti Sirr sanoi hämmästyneensä, kuinka monimutkaisen anatomian TT-kuvaus Stradivariuksesta paljasti. Hän on kollegoineen kuvantanut eri-ikäisiä viuluja ja muita jousisoittimia jo vuosien ajan.

Ohessa video mallinnuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla