Kahden vuoden päästä Tyynessämeressä ui laumoittain mm. tonnikaloja, merinorsuja, sinihaita, merikilpikonnia, sinivalaita ja mustekaloja, joihin on kiinnitetty tutkijoiden mittalaitteita. Meren yllä laitteet kiitävät albatrossien matkassa.

Elämme bi...

Kahden vuoden päästä Tyynessämeressä ui laumoittain mm. tonnikaloja, merinorsuja, sinihaita, merikilpikonnia, sinivalaita ja mustekaloja, joihin on kiinnitetty tutkijoiden mittalaitteita. Meren yllä laitteet kiitävät albatrossien matkassa.Elämme biologisten jättiprojektien aikaa, ja nyt merieläinten tutkimus on saanut omansa. Parhaillaan suunniteltava, vuonna 2002 alkava ja 2010 valmistuva noin 7 miljardin markan hanke The Census of Marine Life aikoo 15 valtion ja yli 60 tutkimuslaitoksen yhteistyönä selvittää:

- mitä kaikkea merissä elää (esimerkiksi merten kalalajeista arviolta vasta 3/4 tunnetaan)

- miten meren rikkauksia voidaan paremmin hyödyntää

- miten merielämän monimuotoisuutta voidaan suojella.Yksi osaprojekti on satelliittiseuranta, joka selvittää pohjoisen Tyynenmeren eläinten tulemiset ja menemiset. 3 000-4 000 eläimeen kiinnitetään mittalaitteita, jotka lähettävät tuloksensa satelliitteihin.- Tavoitteena on selvittää muun muassa vaellusreittejä, meren suuria laidunalueita, eri lajien vaikutusta toistensa käyttäytymiseen ja valtameren lajirikkaimpien alueiden sijaintia, kertoo yksi hankkeen johtajista, kalifornialaisen Stanfordin yliopiston Barbara Block, National Geographicin verkkouutisessa.Satelliittiprojektin on tehnyt mahdolliseksi seurantatekniikan kehitys viiden viime vuoden aikana. Nyt on käytössä noin viiden gramman painoisia mittalaitteita, jotka keräävät tietoa muistiinsa, irtoavat eläimestä automaattisesti tietyn ajan kuluttua, kohoavat pintaan ja lähettävät keräämänsä tiedot satelliittiin.Tulokset luvataan tämän vuosikymmenen aikana internetiin kaikkien kiinnostuneiden tutkiskeltaviksi. On määrä tehdä karttoja, joita klikkaamalla näkee, mitä missäkin elää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla