Tältä näytti lapsen tuhkarokko 1963. Kuva: <span class="photographer">United States Department of Health and Social Services / Wikimedia Commons</span>
Tältä näytti lapsen tuhkarokko 1963. Kuva: United States Department of Health and Social Services / Wikimedia Commons

Viis prosenttia avaa epidemialle mahdollisuuden.

Tuhkarokko iskee takaisin ensimmäisenä, jos suomalaisten halu rokottaa lapsensa vähenee. Epidemialle syntyy riittävä tila, jos viisi prosenttia lapsista jää ilman MPR-rokotetta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tällä hetkellä noin 95 prosenttia suomalaisista lapsista saa kansallisen rokotusohjelman kaikki seitsemän rokotetta, jotka annetaan ilmaiseksi neuvolassa.

Riittävän kattava rokottaminen varjelee myös niitä lapsia, jotka jäävät rokottamatta vanhempien tahdosta tai jostain muusta syystä. Laumasuoja varjelee myös niitä, joihin rokote ei tehoa täydellisesti. Jos liian moni jättää rokotukset ottamatta, laumasuoja alkaa murentua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuhkarokko palaa ärhäkimmin, koska se tarttuu äärimmäisen helposti. Virus leviää kosketuksen lisäksi ilmateitse tehokkaammin kuin pelätty influenssa. Yksi sairastunut voi tartuttaa parissa päivässä 20 muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyseessä ei ole mikään harmiton lastentauti. Sen vaarallisiin jälkitauteihin kuoltiin Suomessakin, ennen kuin MPR-rokote otettiin käyttöön 1982. Se suojaa tuhkarokon lisäksi vihurirokolta ja sikotaudilta.

Jos olet tilaaja, lue tuoreen Tiede-lehden juttu:

jousaha
Seuraa 
Viestejä171

Itseasiassa tuleekin mielleennoin laajemaltikinselainen kysymys mikä valmiussuomessaon havaita jatorjuanäitä tautejajotkaleviävät esimihmistenmatkustaessanykyään enemmän.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477

Elämä on. Toisaalta on ok, että tavallisia pulliaisia vähän herätellään sillä, ettei se maailma ole ihan niin _pedattu_ kuin se Suomen lintukodosta näyttää. Nämä taudit leviää muualta maailmasta ja saatamme joskus olla taas siinä tilanteessa, että kuolema on luonnollinen asia ja saattaa tapahtua milloin vaan esim antibioottien tehon heiketessä. Aika erilaista jo heti itärajan toisella puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla