Kuva: American Academy of Pediatrics / Wikimedia Commons
Kuva: American Academy of Pediatrics / Wikimedia Commons

Rohto on otettava tartunnan jälkeen mutta ennen taudin puhkeamista.

Tuhkarokko on äärimmäisen tarttuva ja rankka sairaus, johon on olemassa tehokas rokote. Tautia on silti alkanut jälleen esiintyä alueilla, joilla lapsia on jätetty rokottamatta.

Tutkijat ovat nyt kehittäneet suun kautta otettavan lääkkeen, joka pysäyttää tuhkarokkoviruksen monistumisen infektion alkuvaiheessa. Lääkettä voitaisiin käyttää taudin ehkäisemiseen rokottamattomilla ihmisillä, jotka ovat saattaneet altistua tartunnalle.

Tuhkarokko leviää influenssan tavoin ilman kautta pisaratartuntana, kun viruksen kantaja yskii, aivastelee tai hengittää. Virus on niin tarttuva, että jokainen sille altistuva lapsi todennäköisesti sairastuu, ellei hän ole saanut immuniteettia rokotuksesta tai potemalla taudin. Tuhkarokon itämisaika on tyypillisesti kaksi viikkoa tartunnan saamisesta. Sitten ilmaantuvat ihottuma ja kuume.

Jotta lääke toimisi, se on otettava tämän kahden viikon aikana ennen oireiden alkamista. Rokotus ei tässä vaiheessa ehdi enää auttaa.

Lääkettä kokeiltiin fretteihin, joihin tartutettiin tuhkarokon kaltainen tappava virus. Kolme päivää tartunnan jälkeen annettu lääke esti taudin puhkeamisen. Kaikki lääkityt koe-eläimet jäivät henkiin ja kehittivät vastustuskyvyn virukselle.

Seuraavaksi tutkijat aikovat testata lääkettä isommilla eläimillä ja sen jälkeen ihmisillä.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine.