Nigerialaislapsi on saanut tuhkarokon.
Nigerialaislapsi on saanut tuhkarokon.

Tutkijat paljastivat viruksen kepulikonsteja. 

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä esitteli Pnasissa tuhkarokkoviruksen kolmiulotteisen mallin, joka voi antaa aseita kamppailuun tautia vastaan.

Sarah Butcherin ryhmä paljasti tuhkarokkoviruksen rakenteesta aiemmin tuntemattomia piirteitä niin sanottua elektronikryotomografiaa hyödyntämällä. Siten voidaan tutkia jäädytettyjen biologisten näytteiden kolmiulotteista rakennetta.

Tuhkarokkovirus kuuluu lipidikalvon peittämiin viruksiin, joilla on niin sanottuja matriksiproteiineja. Näiden proteiinien on arveltu muodostavan kerroksen viruksen lipidikalvon sisäpinnalle ja vaikuttavan viruksen kuroutumiseen ulos isäntäsoluista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että matriksiproteiini itse asiassa muodostaa putkimaisia kierrerakenteita viruksen sisällä. Kiertyneisyys mahdollistaa viruksen geneettisen informaation sisältävän nukleokapsidin tehokkaan pakkaamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat uskovat, että kierrerakenne säätelee viruksen siirtymistä lisääntymisestä vaiheeseen, jossa se kulkeutuu seuraavaan soluun.

Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi ihmisestä toiseen ja aiheuttaa vuosittain yli 100 000 ihmisen kuoleman. Tuhkarokkoa vastaan on olemassa tehokas rokote, jonka ansiosta tautia ei juuri esiinny Suomessa. Yleensä Suomessa tavattavat tartunnat ovat peräisin ulkomailta, mutta viime aikoina on todettu useita kotimaassa saatuja tuhkarokkotartuntoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla