Suussa piilee bakteereja, jotka saattavat kulkeutua aivoihin. Kuva: Wikimedia Commons
Suussa piilee bakteereja, jotka saattavat kulkeutua aivoihin. Kuva: Wikimedia Commons

Tuoreet tutkimukset ihmisillä ja hiirillä osoittavat, että suun bakteerien ja muistisairauden välillä on selvä yhteys.

Hyvin yleiset suun tulehdukset ja bakteerit kytkeytyvtä Alzheimerin tautiin, osoittavat kaksi tuoretta tutkimusta.

Suomalais-ruotsalainen tutkimus löytää selvän yhteyden suun tulehdusten ja muistisairauden välillä. Yhdysvaltalainen tutkimus osoittaa, miten yleinen bakteeri lisää haitallista amyloidiplakkia aivoissa.

Kyse on bakteerista, jota on runsaasti hampaan kiinnityskudoksen tulehduksessa eli parodontiitissa. Se on salakavala ja yllättävän yleinen sairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jonkin asteista parodontiittia on kuudella kymmenestä aikuisesta suomalaisesta. Vakavana sitä on joka viidennellä aikuisella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Suun kudoksia tuhoavat bakteerit pystyvät aiheuttamaan tulehduksia muualla kehossa, myös aivoissa”, dosentti Pirkko Pussinen sanoo.

Pussinen oli mukana ruotsalais-suomalaisessa tutkimuksessa, joka havaitsi yhteyden parodontiitin ja muistisairauksien välillä.

Tutkimus ei osoita suoraan, että parodontiitti tai siihen liittyvät bakteerit osaltaan aiheuttavat Alzheimerin tautia, mutta yhteys on Pussisen mukaan selvä ja biologisesti uskottava.

Yhteys on havaittu aikaisemminkin. Hätkähdyttävä löydös on ollut se, että Alzheimerin tautia sairastavan aivonesteessä on ollut suun bakteereja.

Aikaisemmin yhteys on havaittu ruumiinavauksissa. Tuoreessa Karoliinisen instituutin ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa oli muistisairaita, joiden hampaat tarkastettiin Tukholmassa.

Mukana oli 154 muistisairasta, joista kolmasosalla oli Alzheimerin tauti. Tyypillinen ikä oli 70 vuotta.

”Vaikeutena on osoittaa, kumpi oli ensin, parodontiitti vai muistisairaus. Alzheimerin tautia sairastavilla suun hoitaminen voi olla hankalaa”, Pussinen sanoo.

Parodontiitti saattoi kuitenkin edeltää muistisairautta. Sen aiheuttama luukato leuassa kertoi parondontiitin kehittyneen suussa kauan.

Mutta myös Alzheimerin tauti etenee hitaasti, joten syyn ja seurauksen suhde on vaikea osoittaa. Uunituore tutkimus julkaistaan Journal of Clinical Periodontology-tiedelehdessä.

Myös tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan parodontiittiin vahvasti liittyvä bakteeri aiheuttaa aivojen hermosoluissa vaurioita, jollaisia havaitaan Alzheimerin taudissa.

Pitkän ajan altistuminen parodontiittia aiheuttavalle bakteerille aiheuttaa hermosolujen infektion ja rappeutumisen, Illinoisin yliopiston Keiko Watanaben ja kumppanit sanovat.

Tutkijat osoittivat Watanaben mukaan ensimmäisen kerran, että yleisin parodontiittibakteeri lisää haitallista proteiinia aivoissa. Se kiihdyttää hermosolujen vaurioita, joita on Alzheimerin tautia sairastavilla.

Yhdysvaltalainen ryhmä istutti parodontiittibakteereja hiiriin ja tutki kuukausien jälkeen, näkyikö jatkuva altistus hiirten aivoissa. Verrokkihiiriä ei altistettu.

Bakteerille altistettujen hiirten aivoissa oli merkittävästi enemmän beeta-amyloidi-proteiinia. Tätä amyloidiplakkia on paljon Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoissa.

Parodontiittibakteerin dna:ta löytyi hiirten aivokudoksesta, ja bakteeriperäistä proteiinia oli eläinten hermosoluissa.

Kaikki osoitti Watanaben mukaan, että bakteerit siirtyivät suusta aivoihin. Siellä niiden aiheuttama pitkäaikainen tulehdus johti Alzheimerin taudin kaltaisiin vaurioihin.

Watanabe korosti suun terveyden merkitystä hyvinvoinnille ja sairauksien välttämiselle. Tutkimus julkaistiin Plos Onessa. Tiedote löytyy tästä linkistä.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Zorba the Greek kirjoitti:
Yks tuttu huora kuoli kurkkusyöpään. Kullin imeminen kuulemma kohottaa riskiä.
Bakteerit siinäki kai pääosassa.

Nuorena kukaan ei kertonut, että sukupuolitauti voi tarttua päähän (itse asiassa ei kerrottu, että suuseksiä on olemassa). 

"Pään ja kaulan alueen syövistä on 22-30 % HPV:n aiheuttamia." HPV ja syöpä

Eikä vain HPV... Harvinainen seksissä leviävä syöpävirus löytyi Helsingissä – HS: Lääkärit varoittavat maailmalla

Bakteeri-infektiotkin saattavat lisätä syövän todennäköisyyttä:
"Tietyt klamydiatyypit näyttävät lisäävän naisten riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään."  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=uut&p_artik...

ja jos kohdunkaulassa, miksei pään ja kaulan alueellakin?

Myös kuppa/syfilis ja tippuri ovat bakteeritauteja, ja tietääkseni nekin liittyvät syöpien syntyyn. 

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

  • ylös 11
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla