Tai mieluummin: Älä tuiki, tähtönen! Näin toivovat ainakin tähtitieteilijät, joiden kaukoputkihavaintoja väreilevä ilmakehä häiritsee usein pahasti. Siksi tehokkaimmat kaukoputket sijoitetaan korkealle vuoristoon, missä avaruuden ja kaukoputken väliin ...

Tai mieluummin: Älä tuiki, tähtönen! Näin toivovat ainakin tähtitieteilijät, joiden kaukoputkihavaintoja väreilevä ilmakehä häiritsee usein pahasti. Siksi tehokkaimmat kaukoputket sijoitetaan korkealle vuoristoon, missä avaruuden ja kaukoputken väliin jää vähemmän ilmaa kuin alavilla mailla.

Paras paikka vakaiden havaintojen kannalta näyttää kuitenkin olevan Etelämanner, Nature-lehdessä julkaistu raportti kertoo. Australialaisen New South Walesin yliopiston tutkijat sijoittivat 8,5-senttisen kaukoputken 75. eteläiselle leveysasteelle runsaan kolmen kilometrin korkeudelle merenpinnasta. Kaukoputki tarkkaili viime keväänä automaattisesti neljää kirkasta tähteä.

Tulosten mukaan ilmakehän väreily liikutteli tähden kuvaa keskimäärin vain 0,27 kaarisekuntia, kun vastaava luku on parhaissa observatorioissa jopa yksi kaarisekunti. Pienimmillään heilahtelu oli vain 0,07 kaarisekuntia.

Etelämanner sopisi tehokkaan kaukoputken paikaksi myös siksi, ettei siellä ole asutuksen aiheuttamaa valosaastetta. Ilma on hyvin puhdasta, ja taivas on usein pilvetön.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla