Mullassa lymyilevä Mycobacterium vaccae buustaa vastustuskykyä. Kuva: <span class="photographer">Christopher Lowry</span>
Mullassa lymyilevä Mycobacterium vaccae buustaa vastustuskykyä. Kuva: Christopher Lowry

Maaperässä elelevä mikrobi vähentää myös tulehdusta, selvisi hiiritutkimuksessa.

Stressi keikuttaa elimistön bakteeritasapainoa, mikä voi laukaista tulehduksia. Tätä pidetään muun muassa haavaisen paksusuolentulehduksen osasyynä. Joidenkin tutkimusten mukaan mikrobeilla on yhteys myös mielialaan.

Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä osoitti hiirillä, että pistos maaperässä yleistä bakteeria voi korjata vinoutunutta tilannetta.

Tutkijat huomasivat, että annos kuumakäsiteltyjä Mycobacterium vaccae -bakteereja vähensi hiirten paksusuolitulehduksen soluvaurioita jopa puoleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

M. vaccae aktivoi hiiren immuunivasteen, mikä suojaa tulehduksilta”, tutkijoihin lukeutunut Christopher Lowry Coloradon yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi M. vaccae lisäsi hiirten stressinsietokykyä, jota koeteltiin panemalla ne etsimään oikeata tietä labyrintistä. Ne eivät myöskään olleet niin säikkyjä ja alistuvia kuin ennen bakteeribuustausta, tutkijat huomasivat.

Tulos korostaa mikrobien merkitystä niin tulehdussairauksissa kuin psykologisissa tekijöissä, he toteavat tiedotteessa.

Tiedetään, että mikrobimme osallistuvat immuunipuolustukseen: ne säätelevät autoimmuunireaktioita ja allergiaoireita.

Niin kutsutun hygieniahypoteesin mukaan nykyihminen ei enää ole tarpeeksi kosketuksissa luonnon mikrobien kanssa ja siksi immuunipuolustus tekee vääriä hälytyksiä eli laukaisee tulehduksia liian herkästi.

"Ennen ihmiset kohtasivat ympäristömikrobeja pilvin pimein joka päivä, mutta moderniin elämään tämä vuorovaikutus ei kuulu”, niin ikään tutkimusryhmään kuulunut Rob Knight Kalifornian yliopistosta sanoo.

Tutkijoiden mukaan altistusta pitäisikin uudestaan lisätä.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tässähän on tapahtunut niin, että on keksitty rokote uudelleen. Mutta missä on se iso oivallus?

Vastustuskyky kohenee, kun ihminen kasvaa niin, että voi saada tujauksia mahdollisimman monesta bakteerista. Entä jos tämä prosessi muunnetaan coctailiksi. Laaja kirjo bakteereita käsitellään rokotteiksi. Rokotetekniikalla saadaan vinkit immunologisysteemille milloin vain. Rokote liiallista hygieniaa vastaan siis. Nykyinen rokotevalmistus perustuu täsmätarpeisiin. Ihmiskehossa voi olla tarve sadoille "rokotteille" tai tuhansille.

Kymmeniä vuosia sitten tilanne oli sen tyyppinen että jokin paikka oli aina ruvella. Useimmiten polvet. Jokainen avohieraisu on tarkoittanut myös tahatonta rokottamista niillä pöpöillä mitä on sattunut olemaan ohjelmassa. Tänä päivänä estetään altistuminen niin tehokkaasti, että pintavauriot olisi annettava keinotekoisesti.

T-solujen ominaisuus on, että ne aloittavat taudinaiheuttajan tuhoamisen kietoutumalla sen ympärille. Avohaavasta ne vetävät tavaraa myös sisäänpäin kehoon. Tällä mekanismilla saattaa olla jokin immunologinen merkitys. Jotkin taudinaiheuttajat eivät tuhoudu tässä käsittelyssä ja kehoon vetäminen on tuhoisaa. Koska siitä huolimatta näin tapahtuu, on sisäänotolla oltava huomattava merkitys hengissä säilymisen kannalta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Tosin harva eläin kuolee vanhuuteen. En ihan heti lähtisi nirhaamaan itseäni, sillä sitä nyt tapahtuu joka tapauksessa. 

Luin tossa pari päivää sitten S. salivarius M18 plakkia vähentävästä vaikutuksesta. Olenkin ihmetellyt miten nykyään tuntuu että suuhun tulee plakkia entistä helpommin, mutta olen laittanut sen säännöllistyneen ruokavalion piikkiin. Ihme ettei oikeastaan missään ole suositeltu probiootin käyttöä, kun se kerran vaikuttaa merkittävästi suun terveyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla