Hyttynen imee verta kaksi kertaa oman painonsa verran.

Tuleeko hyttynen känniin imettyään humaltuneen verta? Kyllä, se on mahdollista, vastaa eläinfysiologian professori Esa Hohtola Oulun yliopistosta:

Hyttynen imee verta jopa kaksi kertaa oman painonsa verran, minkä takia kahden promillen alkoholipitoisuus veriateriassa voi aiheuttaa sille humalan.

Koska hyttynen sulattaa ja ottaa käyttöön veren ravintoaineet hyvin pitkän ajan kuluessa, humala saattaa jäädä lieväksi. Hyttysillä, toisin kuin ihmisillä, juopuminen on naaraiden yksinoikeus – koiraat kun eivät ime verta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyönteisten "veri" on hemolymfaa, joka ei kierrä samanlaisessa verisuonistossa kuin selkärankaisilla vaan huuhtelee sisäelimiä avoimemmin. Hyönteisen hermostokin on rakenteeltaan erilainen kuin ihmisen. Näillä seikoilla voi olla merkitystä siihen, miten alkoholi loppujen lopuksi vaikuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyttysen humalaa ei ole tutkittu, mutta alkoholipitoisella sokeriliuoksella ruokittujen mehiläisten käyttäytymisen on havaittu muuttuvan. Esimerkiksi niiden palaaminen pesään ravinnonhakumatkalta voi viivästyä tai ne saattavat harhautua kokonaan. Aika inhimillinen piirre!

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2011.

Tiede-lehden päivittäiset nettiuutiset palaavat kesätauolta 30. heinäkuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla