Jacob Hackert maalasi 1700-luvulla useita teoksia Vesuviuksesta, joka tuolla vuosisadalla purkautui kuudesti. Tulivuoren aktiivisuuden historiaa on kirjattu ylös ainakin vuodesta 79 alkaen. Kuva: Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel
Jacob Hackert maalasi 1700-luvulla useita teoksia Vesuviuksesta, joka tuolla vuosisadalla purkautui kuudesti. Tulivuoren aktiivisuuden historiaa on kirjattu ylös ainakin vuodesta 79 alkaen. Kuva: Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel

Taivas pimeni vuosiksi, osoittaa suomalaistutkimus. Ihmiset kärsivät nälästä ja d-vitamiinin puutteesta.

Useat tulivuorenpurkaukset 500-luvun puolivälissä syöksivät koko pohjoisen pallonpuoliskon asukkaat kurjuuteen. Vuodet 536 ja 541–544 jälkeen ajanlaskun alun olivat esi-isillemme yhtä piinaa poikkeuksellisen valottomissa ja viileissä oloissa.

Tämä paljastuu Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon ajoituslaboratorion ja Luonnonvarakeskuksen Luken tutkimuksesta.

Purkauksista levisi ilmakehään aerosoleja eli pienen pieniä hiukkasia, jotka pimensivät auringon moniksi vuosiksi. Näin pitkä valoton aika heikentää elämän edellytyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvien perustuotanto riippuu siitä, paljonko ne saavat auringonsäteilyä. Samaan energianlähteeseen perustuvat myös ruokakasvien viljely ja karjankasvatus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulivuorenpurkausten seurauksena ruuantuotanto väheni merkittävästi. Suomalaistutkijat eivät arvioineet menetysten suuruutta. Muissa tutkimuksissa jo pelkästään lämpötilan alenemisen on päätelty vähentäneen ruoantuotantoa ainakin useita kymmeniä prosenttia, jopa 50 prosenttia, tutkija Samuli Helama Lukesta kertoo.

Kesälämpötilat laskivat Pohjois-Euroopassa yhtäkkiä useita asteita, jopa kolme astetta. Euroopan pohjoisosissa on voitu kokea vieläkin suurempi kylmeneminen.

Siitä, mitkä tulivuoret tuolloin purkautuivat, ei ole täyttä varmuutta.

”Yksi niistä kuitenkin todennäköisesti sijaitsi pohjoisella pallonpuoliskolla, toinen tropiikissa”, Helama sanoo.

”Syntipukiksi on ehdotettu El Chichónin purkausta Meksikossa. Se olisi ollut jopa kymmenen prosenttia voimakkaampi kuin Tamboran vuoden 1815 purkaus, jota pidetään viime aikojen voimallisimpana purkauksena.”

Valottomalla pallonpuoliskolla ihmisten vastustuskyky heikkeni, koska he eivät saaneet riittävästi auringonvaloa tuottaakseen elintärkeää d-vitamiinia.

Yleinen vitamiininpuutos saattoi liittyä siihen, että Rooman valtakunnassa puhkesi paiseruttoepidemia vuonna 542.

Yersinia pestis -bakteerin levittämä vitsaus tappoi puolet tai jopa enemmän silloisen Itä-Rooman väestöstä. Rutto levisi läpi Euroopan, Välimeren alueelle ja mahdollisesti Suomeen saakka.

Tautiin oli 700-luvulle tultaessa kuollut kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Suomalainen tutkimus perustuu puunrunkojen dendrokronologiaan eli lustokalenteriin. Se on saatu Lapin pienten järvien pohjista löytyneistä ja ehjinä säilyneistä rungoista. Yksi tutkimuksessa käytetty kelo oli tosin säilynyt kuivalla maalla jopa 1 400 vuotta.

”Metsänrajamännyn vuosilustoista on rakennettu 7 600 vuoden yhtenäinen lustokalenteri, johon voidaan verrata erilaisia historian tapahtumia sekä globaalin ilmastonmuutoksen etenemistä”, Helama selittää.

Tutkijat vertasivat 500-luvun tuloksia tähän tuoreempaan aineistoon ja huomasivat, että hiili-isotooppivaihtelut antavat luotettavan kuvan auringosta saapuvan säteilymäärän romahduksesta vuosien 536 ja 541–544 aikana.

Kesälämpötilojen heilahtelu erottuu puiden vuosilustojen tiheyksissä.

Tutkimus ilmestyi Scientific Reports -julkaisusarjassa.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7613

Mikä tässä mun kommentissani on vialla, kun kukaan ei viitsi vastata ? Mää oon kopioinut tän suoraan Wikipedian sivulta, joten tää ei oo minun oma mielipiteeni.  "Grönlannissa lämmin kausi alkoi mahdollisesti jo 600-luvulla," joten mikseivät merenpinnat olleet silloin koholla ja mistä tuo keskiajan ilmastonmuutos johtui???

  • ylös 11
  • alas 3
syytinki
Seuraa 
Viestejä10375

Ertsu kirjoitti:
Edelleen kiinnostaisi tietää, mikä aiheutti keskiajan lämpökauden. Kun kerran auringonpilkkuteoria ei tutkijoille kelpaa, niin mikä sen sitten aiheutti?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Auringonpilkku

"Joidenkin tutkijoiden mukaan Auringon aktiivisuus, varsinkin oletettu pitkä 80-vuotinen jakso vaikuttaa ilmastoon. Auringonpilkkujaksojen ja sään välille ei ole selitetty fysikaalista mekanismia, vain tilastollisia vastaavuuksia, jotka nekin perustuvat varsin lyhyisiin havaintosarjoihin."

En nyt tiedä perustuuko lyhyisiin havaintosarjoihin eli mihin, mutta osoitteesta: "http://lustiag.pp.fi/climate_change.htm" löytyy 7 400 vuoden (vai oliko se jo 7 600 vuotta) lustosarjoihin perustuvaa pähkäilyä.

Lustot on kerätty Suomesta, että kyllä vähän suppea alue. Taisi olla yli 10 vuotta sitten kun niihin perustuvassa artikkelissa pohdittiin tuota 500 -luvun alkupuoliskoa koska se näkyi lustoissa. Artikkeli myös vihjasi, että sama näkyi ympäri lustonäytteissä maapallon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla