Pala reisiluuta 3d-tulostimella valmistettuna. Kuva: <span class="photographer">Adam Jakus / Northwestern University</span>
Pala reisiluuta 3d-tulostimella valmistettuna. Kuva: Adam Jakus / Northwestern University

Keksintö saattaa hyödyttää erityisesti lapsipotilaita.

Yhdysvalloissa on opittu tulostamaan joustavaa keinoluuta, josta voi olla hyötyä erityisesti lapsille.

Ihmisen luustoon voidaan joutua istuttamaan siirteitä esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden takia. Muualta omasta kehosta otetut luusiirteet vaativat kivuliaita leikkauksia ja lisäävät tulehdusten riskiä. Keinotekoiset luun paikkausmateriaalit taas ovat kovia ja haperoita.

Yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat kehittivät uuden aineen, jolla vaurioituneen luun voi paikata nykyistä helpommin. Se sisältää hydroksiapatiittia, mineraalia, jota on esimerkiksi hampaiden kiilteessä. Lisäksi siinä on polymeeria, josta tehdään muun muassa biohajoavia haavalankoja. Yhdistelmä tekee keinoluusta joustavaa mutta kestävää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Se on tarpeeksi vahvaa reisiluuksi mutta silti niin joustavaa, että se voidaan pujottaa pienestä viillosta”, tutkijat kehuvat Scientific Americanissa .

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä parasta, aine voidaan syöttää 3d-printteriin, joka tulostaa siitä juuri halutun mallisen luusiirteen.

Tutkijat printtasivat aineesta yksilöllisiä koesiirteitä, jotka istutettiin rottiin ja apinaan. Jyrsijät saivat puuttuvan palan selkärankaa, makaki kappaleen kallon luuta.

Kävi ilmi, että istute nivoutui eläimen omaan luustoon ja edisti sen kasvua jopa ilman ylimääräisiä kasvutekijöitä. Hylkimistä tai muita sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Iso etu on se, että printtaustekniikalla luun rakenteesta saadaan valmistettua samaan tapaan huokoinen kuin oikeakin luu.

”Huokoisuus on kudoksen parantumisen kannalta olennaista, koska solujen ja verisuonten pitää kyetä läpäisemään rakennelma”, selittää tutkimuksen johtaja Ramille Shah Northwestern-yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat ovat kokeilleet onnistuneesti myös antibioottien ymppäämistä luuseokseen.

Vaikka kokeet ihmisillä ovat vielä kaukana, tähänastiset testit povaavat menetelmästä edullista ja helppoa vaihtoehtoa luukirurgiaan. Erityistä iloa se saattaa tuoda lapsipotilaille, jotka voivat sen ansiosta säästyä paljolta kivulta. Lapsilla kun ei voi kasvamisen takia esimerkiksi käyttää pysyviä metallista valmistettuja luutukia, vaan heille joudutaan tekemään lukuisia uusintaleikkauksia.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla