Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Nousu isien köyhyydestä käy helpommin Suomessa.

Länsimaat eivät välttämättä ole sellaisia tasavertaisten mahdollisuuksien kultamaita kuin mainostavat, osoittaa Warwickin yliopiston tutkimus. Todellisuudessa poikien ansiotaso seuraa pitkälti isien tuloja. Kaikkein vahvimmin tämä pätee Yhdysvalloissa.

Professori Robin Naylorin ryhmä keräsi ja analysoi tietoja isien ja poikien tuloista myös Britanniasta, Norjasta, Tanskasta, Ruotsista sekä Suomesta.

Yhteys isien ja poikien tulotason välillä oli voimakkain kaikkein rikkaimpien ja kaikkein köyhimpien keskuudessa. Yhdysvalloissa ja Britanniassa vauraimpaan viidennekseen kuuluvien isien pojat päätyivät äärimmäisen harvoin pienipalkkaisimpaan ryhmään. Pohjoismaissa näin kävi hieman useammin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikissa maissa epätodennäköisintä oli nousta rääsyistä rikkauksiin. Hankalinta se oli Yhdysvalloissa, missä köyhimpään viidennekseen kuuluvan isän poika päätyy 40 prosentin todennäköisyydellä samaan tuloluokkaan kuin isänsä. Britanniassa osuus oli 30 prosenttia ja Pohjoismaissa 25-28 prosenttia. Täydellisen sosiaalisen liikkuvuuden vallitessa vain 20 prosenttia ihmisistä päätyisi vanhempiensa kanssa samaan viidennekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimustulokset esitettiin Royal Economic Societyn vuosikokouksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla