Tunneherkälle naurukin on herkässä. Kuva: <span class="photographer">Emanuele Spies, Wikimedia Commons</span>
Tunneherkälle naurukin on herkässä. Kuva: Emanuele Spies, Wikimedia Commons

Geenimuunnos tekee herkäksi sekä kielteisille että myönteisille asioille.

Neuroottisuuteen yhdistetty geenimuunnos kertookin yleisestä tunneherkkyydestä, väittää tuore tutkimus.

Yhdysvaltalais-sveitsiläisessä tutkimuksessa tarkasteltiin paljon tutkittua, serotoniinin aineenvaihduntaa säätävää geeniä 5-HTTLPR. Geenistä esiintyy kaksi eri muunnosta, lyhyt ja pitkä, jotka on yhdistetty erilaisiin persoonallisuuspiirteisiin. Lyhyen version kantajat tapaavat olla neuroottisempia ja huomioida ympäristössään kielteisiä ja uhkaavia asioita. Pitkän version kantajat on yhdistetty tasaisempaan persoonallisuuteen.

Koska lyhyt versio on yhdistetty kielteisiin tunteisiin, sitä on tutkittu verrattain vähän myönteisten tunteiden näkökulmasta. Tuore kolmen yliopiston tutkimus tekee merkittävän poikkeuksen mielenkiintoisin tuloksin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa koehenkilöt pantiin lukemaan sarjakuvia tai katsomaan hauskaa videota samalla, kun tutkijat videoivat heidän kasvonilmeitään. Kasvonilmeet analysoitiin tietokoneohjelmalla, joka rekisteröi hymylihasten heikonkin virittymisen ja erottaa tekohymyn aidosta. Koehenkilöiden geenimuunnos selvitettiin sylkinäytteestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset osoittivat, että lyhyen version kantajat hymyilivät tai nauroivat huomattavasti useammin kuin pitkän version kantajat. Tutkijoille tämä kertoo siitä, että lyhyt versio ei ole yhteydessä vain kielteisiin tunteisiin, vaan lisää herkkyyttä kaikenlaisiin tunnetiloihin.

"Lyhyt versio ei ole paha tai riskialtis", sanoo päätutkija Claudia M. Haase Northwestern-yliopistosta. "Se voimistaa reaktioita sekä positiiviseen että negatiiviseen ympäristöön."

Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa, että lyhyen version kantajat kukoistavat positiivisessa ympäristössä, mutta kärsivät negatiivisessa, kun taas pitkän version kantajat ovat vähemmän herkkiä ympäristön viesteille.

Tutkimuksen julkaisi Emotion.

Sisältö jatkuu mainoksen alla