Välähdyskuva hyökkäävästä koirasta herättää pelon tunteen, vaikka koehenkilö ei edes tiedostaisi nähneensä koiran kuvaa. Kuva: <A HREF=http://commons.wikimedia.org/wiki/Etusivu>Wikimedia Commons</A>.
Välähdyskuva hyökkäävästä koirasta herättää pelon tunteen, vaikka koehenkilö ei edes tiedostaisi nähneensä koiran kuvaa. Kuva: Wikimedia Commons.

Tunteita voi synnyttää ja manipuloida ilman, että vaikutuksen kohde on siitä tietoinen.

Hollantilaistutkijat ovat saaneet ensi kerran kokeellista näyttöä siitä, ettei ihmisen välttämättä ole tietoinen tapahtumasta, joka kuitenkin vaikuttaa hänen mielialaansa tai tunteisiinsa.

Koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään. Heille kerrottiin, että tietokoneen ruudulla näkyy lyhyitä välähdyksiä ja että heidän tulisi painaa R-näppäintä, jos välähdys näkyy kuvan oikealla laidalla ja L-näppäintä, jos se välähtää vasemmalla.

Välähdykset olivat kuitenkin kuvia, jotka oli valittu herättämään pelkoa, inhoa tai ei tunteita lainkaan. Kuvia väläytettiin vaihtelevilla nopeuksilla niin, etteivät koehenkilöt olleet täysin tietoisia niiden sisällöstä - mörisevistä koirista, likaisista vessoista ja neutraaleista kuvista kuten hevosista ja tuoleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikutuksia mitattiin muun muassa tehtävällä, jossa täydennettiin tekstiä, itsearviolla omasta mielialasta ja tunnetilasta sekä antamalla osallistujan valita "oudon ruoan testin" ja "kauhuelokuvatestin" välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vessoja nähneet koehenkilöt esimerkiksi käyttivät muita enemmän inhoon viittaavia sanoja sanantäydennystestissä ja he mieluummin valitsivat kauhuelokuvatestin.

Inhon ja pelon erotteleva reaktio syntyi, jos kuvia näytettiin 120 millisekuntia. Jo 40 millisekuntia riitti tuottamaan epämääräisemmän kielteisen mielialan.

Tutkimuksesta raportoi Psychological Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla