Toinen tutkii lämmön, toinen paineen aistimista.

Lääketieteen Nobelin palkinnon saavat tänä vuonna tutkijat David Julius ja Ardem Patapoutian työstään lämpöä ja kosketusta aistivien reseptorien tutkimisesta.

Julius on yhdysvaltalainen professori, joka on työskennellyt pitkään Kalifornian yliopistossa San Fransiscossa. Patapoutian on syntynyt Libanonissa mutta asunut pitkään Yhdysvalloissa, niin ikään Kaliforniassa. Hän työskentelee Scripps-instituutissa.

Kykymme aistia kuumaa, kylmää ja kosketusta ovat hengissä säilymisen kannalta välttämättömiä toimintoja. Tämän vuoden Nobel-palkinnon saajat ovat selvittäneet, mistä lähtevät lämpöä ja painetta aistivat hermoimpulssit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julius käytti chilipaprikoiden sisältämää kapsaisiinia, kun hän tunnisti kuumaan reagoivat hermopäätteet iholla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

David Julius. Kuva: Noah Berger/UCSF

Patapoutian puolestaan keskittyi paineelle herkkiin soluihin. Hän löysi uudenlaisia reseptoreita, jotka vastaavat iholla ja sisäelimissä mekaaniseen ärsykkeeseen.

Ardem Patapoutian. Kuva: Scripps-instituutti.

Nämä läpimurtolöydökset käynnistivät tutkimusaallon, jonka mukana tietämyksemme kuuman, kylmän ja mekaanisten ärsykkeiden hermostossa aiheuttamista reaktioista lisääntyi nopeasti.

Palkitut tunnistivat tärkeät yhteydet, jotta ymmärrämme aistiemme ja ympäristön välistä monimutkaista vuorovaikutusta, Nobel-toimikunta perustelee valintaa.

Palkinto on arvoltaan kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 986 000 euroa. Patapoutian ja Julius saavat siitä puolet kumpikin. 

Julkistus Ruotsin Karoliinisesta instituutista käynnistää jokasyksyisen Nobel-kauden.

Lääketieteen palkinto on virallisesti fysiologian tai lääketieteen palkinto.

Tiistaina jaetaan fysiikan ja keskiviikkona kemian palkinnot. Sen jälkeen vuorossa ovat suurelle yleisölle tutuimmat palkinnot: kirjallisuuden palkinto torstaina ja rauhanpalkinto perjantaina.

Ensi viikon maanantaina ratkeaa vielä taloustieteen Nobeliksi kutsuttu tunnustus. Tarkalleen ottaen se on Ruotsin keskuspankin palkinto Alfred Nobelin muistoksi, sillä Nobel ei maininnut talouden palkintoa testamentissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla