Tuore japanilaistutkimus tarjoaa uuden tekosyyn kiirehtiä kavereiden kanssa kaljalle. Oluessa saattaa piileskellä vielä tuntemattomia syövältä suojaavia ainesosia.

Tuore japanilaistutkimus tarjoaa uuden tekosyyn kiirehtiä kavereiden kanssa kaljalle. Oluessa saattaa piileskellä vielä tuntemattomia syövältä suojaavia ainesosia.

Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä kirjoittavat japanilaistutkijat syöttivät hiirille ruokaa, joka sisälsi runsaasti ns. heterosyklisiä amiineja. Näitä eläinkokeiden perusteella syöpävaarallisia aineita syntyy ruoanvalmistuksessa. Niitä löytyy mm. paistetusta lihasta ja kalasta. Amiinit aiheuttivat Okayaman yliopiston laboratoriohiirille syöpää keuhkoihin, maksaan ja munuaisiin. Jos eläimet huuhtelivat ruokansa alas veden sijasta alkoholittomalla oluella, kasvaimien määrä laski jopa 85 %.

Tutkimusta johtanut Sakae Arimoto-Kobayashi uskoo, että jotkin vielä tunnistamattomat yhdisteet lager- ja stout –oluissa estävät amiineja tarttumasta ja vaurioittamasta dna:ta. Jos suojaavat yhdisteet tunnistetaan, niitä voitaisiin rikastaa oluihin, povaa New Scientist.