Raskaustupakointi jättää jälkensä syntyvän lapsen kromosomistoon, kertoo lääketieteen sarja JAMA. Espanjalaistutkimus on ensimmäinen, jossa on suoraan osoitettu tupa...

Raskaustupakointi jättää jälkensä syntyvän lapsen kromosomistoon, kertoo lääketieteen sarja JAMA. Espanjalaistutkimus on ensimmäinen, jossa on suoraan osoitettu tupakan vaurioittavan jälkeläisten dna:ta ja aiheuttavan mutaatioita.

Seurantatutkimukseen osallistui 25 savutonta ja 25 tupakoivaa odottajaa. Jälkimmäiset olivat polttaneet keskimäärin 10 vuotta 10 tupakan päivävauhdilla.

Solu- ja kromosomit tutkittiin napattiin lapsivesinäytteistä. Niissä oli suuria eroja. Tupakoivien äitien sikiöstä 12,1 prosentilla havaittiin kromosomimuutoksia, savuttomien äitien sikiössä niitä oli ainoastaan 3,5 prosentilla.

Tutkimuksessa paljastui myös kromosomialue, joka on kaikkein haavoittuvin. Tupakansavun sisältämät yhdisteet aiheuttivat muutaatioita erityisesti kromosomi 11:ta pitkän varren geenialueeseen (11q23), joka on aiemmin liitetty mm. verisyöpiin, kuten lasten leukemiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla