Marihuanan polttaminen rasittaa päätä, muttei keuhkoja.

Marihuanan polttaminen ei yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan välttämättä vahingoita keuhkoja kuten tupakka. 20 vuoden seurantatutkimuksessa marihuanan polttajien keuhkot eivät heikentyneet, vaikka sen käyttö oli monilla päivittäistä ja jatkui vuosikausia.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä marihuanan on pelätty aiheuttavan pysyviä keuhkovaurioita, mutta tutkimusten tulokset ovat olleet epäselviä.

Nyt JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 5 000 aikuisen yhdysvaltalaisen toistuviin keuhkotutkimuksiin. Osallistujista 37 prosenttia kertoi käyttäneensä marihuanaa seurannan aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keuhkomittausten perusteella tupakointi johti selvään keuhkotoiminnan heikkenemiseen, mikä on todettu lukuisissa tutkimuksissa aiemminkin. Marihuanaa polttavilla keuhkot sen sijaan pysyivät ennallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsinaisia marihuanan suukuluttajia tutkimukseen osallistui vain vähän, joten on mahdollista, että suuret päivittäiset annokset heikentävät keuhkojen toimintaa. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, ettei satunnainen marihuanan käyttö todennäköisesti aiheuta pysyvää keuhkotoiminnan heikentymistä.

Nykytiedon valossa kannabiksen käyttö ei ole riskitöntä, vaikka se ei vahingoittaisi keuhkoja. Marihuana ja muut kannabistuotteet saattavat mm. lisätä skitsofrenian riskiä sille geneettisesti alttiilla henkilöillä. Pitkäaikainen polttaminen voi aiheuttaa myös keskittymisen, muistin ja oppimisen ongelmia.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla