Kuva: <span class="photographer">NIH.</span>
Kuva: NIH.

Tupakointi aiheuttaa aivoissa samanlaisia muutoksia kuin huumeet, havaitsivat yhdysvaltalaistutkijat.

Tupakointi saa ihmisaivoissa aikaan samanlaisia biokemiallisia muutoksia kuin laboratoriokokeissa on todettu kokaiinin ja muiden huumeiden aiheuttavan eläimissä.

"Tuloksemme vahvistavat, että pitkäaikainen tupakointi muuttaa aivoja tavalla, joka edistää riippuvuutta", sanoo tutkimusta johtanut Bruce Hope kansallisesta huumetutkimusinstituutista (NIDA).

Hope kollegoineen tutki kudosnäytteitä muun muassa aivojen accumbens-tumakkeesta, jonka tiedetään kietoutuvan riippuvuuteen. Näytteet otettiin pariltakymmeneltä ruumiilta, jotka olivat kuuluneet pitkäaikaistupakoitsijoille, tupakoinnin vuosia aiemmin lopettaneille sekä ei-tupakoitsijoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat havaitsivat, että tupakoitsijoiden aivoissa oli enemmän proteiinikinaasi A:ta sekä adenylaattisylaasia kuin muilla. Kiintoisaa oli se, että näiden mielihyvää tuottavan dopamiinin kuljetukseen osallistuvien entsyymien pitoisuudet olivat tupakoinnin lopettaneiden aivoissa edelleen suuremmat kuin ei-tupakoitsijoiden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat uskovat nyt, että nikotiinin aikaansaama palkitsemisvaikutus on varsin pysyvä, mikä tekee lopettamisesta vaikeaa. "Tupakoinnin aiheuttamat muutokset aivoissa voivat saada savukkeen syttymään uudelleen vielä vuosien kuluttua", Hope sanoo.

Samanlaisia muutoksia on aiemmin nähty rotilla, joille on annettu kokaiinia tai morfiinia.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Neuroscience ja siitä kertoi myös BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla