Miesten lyhyempi elinikä selittyy 60-prosenttisesti tupakoinnilla - lisäksi alkoholilla on merkittävä rooli.

Tupakka selittää yli puolet miesten ja naisten kuolleisuuserosta Euroopassa ja tappaa kaksi kertaa enemmän miehiä kuin alkoholi, selvisi Tobacco Control -lehdessä julkaistussa tutkimuksesta.

Naiset ovat olleet Euroopan kehittyneimmissä maissa pitkäikäisempiä kuin miehet 1700-luvun jälkipuoliskolta lähtien, mutta syystä ei ole ollut varmuutta. Joskus ero on pantu kokonaan biologian piikkiin, toisinaan on kiinnitetty huomiota siihen, että naiset hakeutuvat terveydenhuollon piiriin miehiä useammin.

Skotlantilaistutkijoiden mukaan nämä tekijät eivät voineet riittää selitykseksi. He kävivät läpi kuolleisuustilastoja 30 Euroopan maasta, myös Suomesta. Suomessa sukupuoliero oli suurimpien joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti Itä-Euroopassa alkoholi oli miehillä merkittävä kuolinsyy, mutta näissä maissa myös naiset kuolivat usein alkoholin aiheuttamiin sairauksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tupakointi selitti sukupuolieroista noin puolet useimmissa maissa, paitsi Tanskassa, Portugalissa ja Ranskassa, joissa ero oli pienempi. Suurin ero oli Maltalla, jossa tupakointi selitti erosta 74 prosenttia.

Sukupuolierot tupakoinnissa ovat kuitenkin vähentyneet, mikä voi tulevaisuudessa johtaa myös kuolleisuuserojen tasoittumiseen, tutkijat sanovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla