Kuva:<span class="photographer">NIH.</span>
Kuva:NIH.

Huono sperma voi johtua sikiöaikaisesta tupakka-altistuksesta.

Raskauden aikana tupakoivat naiset saattavat vaarantaa lapsensa terveyden lisäksi myös lapsenlapsensa. Tähän viittaa tanskalaistutkijoiden havainto, jonka mukaan sikiöaikana äidin tupakoinnille altistuneiden miesten siemenneste on monin tavoin huonompilaatuista kuin sauhuttelulta säästyneiden miesten.

Kohdussa vähintään savukeaskilliselle altistuneiden miesten siemensyöksyn tilavuus oli noin viidenneksen vähäisempi, siittiömäärä 38 prosenttia pienempi ja siittiöpitoisuus 17 prosenttia pienempi kuin miesten, joiden äidit eivät tupakoineet raskauden aikana. Hedelmättömyyttä aiheuttavan oligotsoospermian eli siittiöiden vähyyden todennäköisyys todettiin kaksinkertaiseksi, jos miehen äiti oli tupakoinut häntä odottaessaan.

Jos tulokset pitävät paikkansa ja sikiöaikainen tupakka-altistus todella heikentää sperman laatua, ne saattavat osin selittää sperman laadun vaihtelun eri väestöissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen osallistui 346 miestä, joilta kerättiin spermanäytteet vuosina 2005–2006. Tiedot äidin tupakoinnista olivat peräisin vuosilta 1984–1987, jolloin he osallistuivat kansalliseen raskaustutkimukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Epidemiology ja siitä kertoi uutispalvelu Duodecim. Aihetta käsitteli myös Tiede-lehden artikkeli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla