Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Sauhuttelun kieltäminen julkisissa tiloissa näkyy tupakoimattomien veriarvojen kohenemisena, osoittaa skotlantilaistutkimus.

Tupakoinnin kieltäminen julkisissa tiloissa ja työpaikoilla ei ole pelkkää tupakoitsijoiden kiusaamista, vaan se näkyy tupakoimattomien veriarvojen paranemisena, osoittaa skotlantilainen seurantatutkimus.

Syy on passiivisen tupakoinnin väheneminen. British Medical Journalissa julkaistuista tuloksista käy ilmi, että tupakkalain voimaantulon jälkeen savuttomien aikuisten ja lasten veren kotiniinipitoisuudet laskivat vuodessa keskimäärin 39 prosenttia verrattuna lakia ennen mitattuihin arvoihin. Veren kotiniinipitoisuus on luotettava merkki tupakansavun hengittämisestä.

Sen sijaan tupakoivien kanssa asuvien aikuisten kotiniinipitoisuudet pysyivät ennallaan, kuten myös lasten, joiden vanhemmat tai vain äiti tupakoi kotona. Tulokset eivät viitanneet siihen, että tupakointi olisi lisääntynyt kodeissa ja autoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toiseen tutkimukseen osallistui lähes 1200 aikuista, toisessa taas tupakka-altistusta kartoittavat testit tehtiin noin 2500 lapselle ennen lain tiukentumista sekä vuosi sen voimaantulon jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuloksista kertoi uutispalvelu Duodecim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla