Kuvapörssi. Tupakka
Kuvapörssi. Tupakka

Savuttelijat eivät useinkaan tiedä, kuinka paljon lemmikkieläimet kärsivät passiivisesta tupakoinnista.

Tupakoijat lopettavat polttamisen todennäköisemmin lemmikkieläintensä kuin oman terveytensä tähden, voi päätellä Tobacco Control -lehdessä julkaistussa tutkimuksesta.

Passiivisen tupakoinnin terveysvaarat voivat olla lemmikkieläimille yhtä suuret kuin tupakoimattomille asuinkumppaneille. Savulle altistumisen on todettu olevan yhteydessä erilaisiin syöpiin, allergioihin ja iho-ongelmiin kissoilla ja koirilla.

Harvat tupakoijat kuitenkaan ymmärtävät, mikä vaikutus heidän tavallaan on lemmikkeihinsä, tutkija Sharon Milberger sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat tekivät nettikyselyn lemmikkien omistajille Michiganissa. He kysyivät tutkittavien omasta ja heidän kumppaniensa tupakoinnista ja siitä, mitä he tietävät passiivisen tupakoinnin vaikutuksista lemmikkeihinsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkiaan 3 300 henkilöä vastasi. Heistä joka viides oli tupakoija ja enemmän kuin joka neljäs eli tupakoijan kanssa. He polttivat keskimäärin 6-7 tupakkaa päivässä kotona.

Lähes kolmannes tupakoijista sanoi, että tieto tupakoinnin haitoista lemmikeille johtaisi heidät lopettamaan.

Tutkijoiden mukaan terveysvalistuksessa voitaisiin puuttua passiivisen tupakoinnin vaikutuksiin lemmikkien terveyteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kahdella kolmasosalla kotitalouksista on lemmikkieläin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla