Muumiot röntgenkuvattiin ja niiden dna tutkittiin.

Malaria ja luustosairaus saattoivat aiheuttaa faarao Tutankhamonin kuoleman, paljasti tutkimus, jossa röntgenkuvattiin hallitsijasuvun muumioita ja analysoitiin niistä otettua dna:ta.

Tutankhamon on Egyptin faaraoista kenties kaikkein kuuluisin, vaikka hänen hallituskautensa olikin lyhyt. Hän kuoli yhdeksäntenä hallitusvuotenaan noin 1324 eKr. ollessaan vain 19-vuotias.

Tutankhamonin hauta löytyi Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922. Suvusta tehdyissä kuvissa hallitsijaperheen miehillä oli naiselliset piirteet. Tämä sai tutkijat epäilemään, että Tutankhamonin suvussa olisi esiintynyt hormonitasapainon häiriöitä kuten marfan oireyhtymää tai gynekomastiaa, joka aiheuttaa rintojen kasvua miehillä.

Dna-tutkimuksessa ei löytynyt merkkiäkään näistä sairauksista, joten tutkijat päättelivät, että hallitsijasuvun miehet on vain kuvattu naisellisiksi taiteen senhetkisen normin mukaan.

Sen sijaan useista muumioista löytyi luuston epämuodostumia. Neljästä muumiosta Tutankhamon mukaan lukien löytyi myös geneettisiä jälkiä Plaspodium falciparum -malarialoisesta. Nämä tulokset viittaavat siihen, että todennäköisin kuolinsyy oli malaria yhdistyneenä luuston verenkierron heikentymiseen ja siitä mahdollisesti seuranneeseen luunmurtumaan. Oletusta tukevat haudasta löytyneet kainalokepit ja lääkkeet.

Tutkimuksen julkaisi JAMA.