Tupakantumppeja syntyy hurjia määriä vuosittain.
Tupakantumppeja syntyy hurjia määriä vuosittain.

Tumppeja päätyy maahan biljoonittain joka vuosi.

Luontoon ja kaduille viskataan maailmassa joka vuosi järjettömiä määriä tupakantumppeja.

Ne ovat maapallon yleisin yksittäinen roska – maahan päätyy arviolta neljä biljoonaa tupakantumppia joka vuosi, ja ne vuotavat myrkkyjä ympäristöön.

Australialaisen Melbournen yliopiston tutkija Abbas Mohajerani on nyt kehittänyt ovelan keinon päästä tumpeista eroon. Niistä voisi tehdä asfalttia.

Mohajeranin ryhmä sekoitti tupakantumppeja bitumiin ja parafiinivahaan. Näin niistä ei voi vuotaa myrkyllisiä kemikaaleja.

Eri sekoituksilla tupakka-asfaltti kesti raskaankin liikenteen aiheuttaman kuorman, ja sillä oli toinenkin hyödyllinen ominaisuus.

Tupakka-asfaltin lämmönjohtavuus on pienempi kuin perinteisellä asfaltilla, eli se voisi vähentää kaupunkien niin sanottuja lämpösaarekkeita. Se ei siis säteile lämpöä niin voimakkaasti.

Construction and Building Materials -lehdessä julkaistu tutkimus ei ota kantaa siihen, kuinka kätevää tumppien kerääminen asfaltin raaka-aineeksi olisi ja mitä se maksaisi.

Materiaalia kuitenkin on. Maailmassa poltetaan vuosittain arviolta kuusi biljoonaa eli tuhat miljardia tupakkaa.

New Scientist -lehti on arvioinut, että näistä kaksi kolmasosaa päätyy luontoon tai kaduille. Ympäristöön viskataan joka vuosi siis 750 000 tonnia tumppeja.

Tutkimuksessa liikenteen vaatimukset täyttävään tupakka-asfalttiin vaadittiin 10–15 kiloa tumppeja per kuutiometri. Tällä laskutavalla maailman tumpeista saataisiin 50–75 miljoonaa kuutiometriä asfalttia joka vuosi.

Mohajerani on aiemmin tutkinut tumppien säilömistä tiiliin.

Antti Alien
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt8.8.2017

Tutkija tekisi tupakantumpeista asfalttia

Otsikko vääristelee juttua. Tutkija säilöisi tupakantumppeja asfalttiin, ei suinkaan tekisi niistä asfalttia. Tumpeista ei saataisi 50-75 miljoonaa kuutiota asfalttia, vaan tarvittaisiin 50-75 miljoonaa kuutiota asfalttia, jotta kaikki tumpit saataisiin survottua sen sisään, ilman että asfaltin laatu liikaa heikkenisi. 10-15 kg/m³ tarkoittaa, että asfaltti voisi sisältää n. 0,5–0,8 % tumppeja. Kyseessä ei siis ole "materiaali" asfaltille, kuten jutussa väitetään, vaan ongelmajäte, jolle on...
Lue kommentti