Lisää öljypisaraan tippa oikeaa kemikaalia ja pisara kulkee edestakaisin puomilla, kiertää areena tai kiipeää portaita.
New Scientist- lehti kuvailee, miten Kyoton yliopiston tutkija Kenichi...

Lisää öljypisaraan tippa oikeaa kemikaalia ja pisara kulkee edestakaisin puomilla, kiertää areena tai kiipeää portaita.

New Scientist- lehti kuvailee, miten Kyoton yliopiston tutkija Kenichi Yoshikawa kumppaneineen sai pisaran tottelemaan. Ensin hän kastoi kapean lasilevyn pinta-aktiivista ainetta sisältävään veteen. Aineesta muodostui kalvo lasin pintaan. Sitten hän asetti sille jodi-ionein kyllästetyn öljypisaran ja pisara lähti liikkelle.

Pisaran liike perustuu lasilevyn päällä olevan aineen ja jodi-ionien vuorovaikutukseen. Paikassa, jossa pisara koskettaa päällystettyä lasipintaa, päällysteen molekyylien sidokset katkeavat ja pisaran jodi-ionit liittyvät niihin. Näin pisaran sisäinen turbulenssi liikuttaa sitä. Pisaran liikkeen suuntainen reuna etenee koskemattoman päällysteen päälle ja reagoi sen kanssa. Vastakkainen reuna sen sijaan siirtyy suhteellisen puhtaalle lasilevylle. Tämä saa pisaran takareunan ikään kuin kiertymään itsensä alle.

Pisaran kaarevan pinnan venyminen ja sen perän kiertyminen aiheuttaa voiman, joka työntää sitä eteenpäin niin kauan kuin siinä riittää jodi-ioneja. Kun pisara saavuttaa levyn pään, se ”peruuttaa” takaisin omia jälkiään.

Öljypisaroiden tiedettiin liikkuvan tällä periaatteella, mutta sattumanvaraisesti. Yoshikawan tutkimusryhmä sai pisaran liikkumaan haluamallaan tavalla käyttämällä hyvin kapeita lasilevyjä. Voit seurata pisaran menoa täällä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla