Uudet tutkimuskatsaukset lihan ja lihajalosteiden terveysriskeistä hämmentävät. Kuva: Shutterstock
Uudet tutkimuskatsaukset lihan ja lihajalosteiden terveysriskeistä hämmentävät. Kuva: Shutterstock

Suomalaisprofessori oudoksuu tutkimuksen menetelmiä. Myöskään Maailman syöpätutkimussäätiö ei muuta suosituksiaan.

Punaisen lihan syöntiä ei tarvitsekaan vähentää. Näin suosittaa joukko tutkijoita Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä.

Tutkijat seitsemästä eri maasta neuvovat, että aikuiset voivat jatkaa nykyistä jalostamattoman ja jalostetun punaisen lihan kulutusta.

Lihan vähentämisellä voidaan ehkäistä syöpää ja sydänsairauksia, kuuluu ravitsemustutkijoiden vakiintunut ohje, myös Suomessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uudet suositukset antanut ryhmä perustaa ne kolmeen eri katsaustutkimukseen, joissa on analysoitu kymmeniä erillistutkimuksia. Katsaukset on julkaistu niin ikään Annals of Internal Medicine -lehdessä suositusten yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi johtopäätös on, että mahdollinen punaisen lihan tuoma riski on pieni ja todisteet siitä epävarmat.

Yhden katsauksen mukaan jos vähentää lihan kulutusta kolmella annoksella viikossa, se alentaa syöpään kuolleisuutta seitsemällä kuolemalla tuhatta ihmistä kohti. Ryhmä pitää tällaista vähennystä kuolleisuudessa vaatimattomana.

Annoskoko on tutkimuksissa yleensä noin sata grammaa päivässä.

Ryhmä myös löysi tutkimuksista hyvin vähän tilastollista varmuutta. Heidän mukaansa todisteiden yhteys lihajalosteiden vaikutuksista sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen oli ”erittäin heikko”.

Suomessa puhutaan yleisesti vain punaisesta lihasta, josta tutkimuksessa oli kyse, ja muista lihavalmisteista.

”Syövän, sydänsairauksien ja diabeteksen riskien vähentyminen on hyvin vähäistä, ja todisteet ovat epävarmoja”, sanoi Dalhousie-yliopiston epidemiologian professori Bradley Johnston uutistoimisto AFP:lle.

Johnston on myös ravitsemusohjeita laativan NutriRECS-ryhmän johtaja.

”Ihmisten on itse tehtävä päätöksensä. Me annamme heille parhaan arvion siitä, mikä on totta.”

Tutkijoiden mukaan he haluavat muuttaa ”vanhan koulukunnan” tapaa antaa yleisiä ravitsemuksen suosituksia. Sen sijaan pitäisi enemmän kiinnittää huomiota todisteisiin siitä, mikä on itselle hyödyllistä ja mikä ei.

”Ihmisten tulisi tehdä tietoisemmin omia valintoja sen sijaan, että arvovaltaiset organisaatiot kertovat heille, mitä tehdä”, Johnston sanoi.

Punaisen ja jalostetun lihan vähentäminen on ruokavaliota suunnittelevien tutkijoiden kulmakiviä monissa maissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälisen syöpätutkimusviraston lausunnon mukaan lihajalosteet aiheuttavat syöpää ja punainen liha ”aiheuttaa todennäköisesti syöpää”.

”Tämä on kaikkiaan outo juttu”, sanoo ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta.

”Tämä katsauksien sarja on jo aika kovan luokan hämmentämisyritys. Se ei anna aihetta muuttaa ravitsemussuosituksia, jotka koskevat lihan ja lihavalmisteiden käytön rajoittamista”, sanoo Fogelholm.

”Lähdetään ryhmästä. Tämä ryhmä on asettanut itse itsensä. Se ei ole virallisesti nimitetty, kuten tehdään oikeita ravitsemussuosituksia laadittaessa.”

Kun laaditaan ravitsemussuosituksia, tutkijat kiinnittävät myös huomiota ryhmän asiantuntijuuteen. Nyt julkaissut ryhmä koostuu osin henkilöistä, joilla ei ole juuri mitään alan tutkimustaustaa tai se on korkeintaan hyvin vaatimaton.

”Varsinaisia ravitsemustieteilijöitä tai ravitsemusepidemiologeja tässä ryhmässä on hyvin niukasti”, Fogelholm arvioi.

Tulokset ovat itse asiassa hyvin samantapaisia kuin mitä aiemmin on saatu: runsaalla lihan ja lihavalmisteiden käytöllä on selvä, joskin heikohko yhteys moneen pitkäaikaissairauteen.

”Nämä tutkijat analysoivat annoksen yhteyttä. Annos oli hieman pienempi kuin aikaisemmin. Tämäkin vaikuttaa saatuihin numeroihin”, sanoo Fogelholm.

Kukaan tutkija ei Fogelholmin mukaan ole väittänyt, että vain lihan tai lihavalmisteiden määrä ruokavaliossa yksinään olisi ratkaiseva tekijä pitkäaikaissairauksien kehittymiseen. Se on kuitenkin yksi tekijöistä, joilla on merkitystä ruokavaliossa.

Kiinnostavin tulos tässä on se, että yhteys sairauksiin tuntui olevan vahvempi silloin, kun tutkitaan kokonaisia ruokavalioita. Niissä yhtenä piirteenä on suuri tai pieni lihan määrä. Pieni oli terveydelle parempi, mutta tässä on siis mukana ruokavalion muitakin tekijöitä.

”Ryhmä ei kommentoi tätä asiaa lainkaan, mikä on hämmästyttävää. Ehkä se johtuu ryhmän heikosta ravitsemustieteellisestä taustasta. Asiantuntijuus ei ole pelkkää mekaanista analysointia.”

”Tutkijat kelpuuttivat vain satunnaistetut tutkimukset hyvän näytön lähteeksi. Näin he arvottivat isotkin seurantatutkimukset näytön kannalta heikoiksi. ”

”Ravitsemustieteessä asia ei ole näin ehdoton. Monia asioita ei vain voi saada selville satunnaistetusti. Niissä tutkimuksen kesto on yleensä liian lyhyt, jotta voidaan tutkia sairastuvuutta tai kuolleisuutta”, muistuttaa Fogelholm.

Maailmalla tutkimusta on myös arvioitu ja arvosteltu. Maailman syöpätutkimussäätiö ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, ettei ettei se muuta neuvojaan.

”Luotamme tarkkaan tutkimukseen, jota on tehty jo 30 vuotta”, sanoi säätiön tutkimusjohtaja Giota Mitrou.

Vierailija

Vihdoinkin järkeä. Ruuasta pitää rakentaa omiin tarpeisiin hyvä kombo.

Alkaako lopulta koittaa päätepisste tälle vegemanipuloinnille?

  • ylös 20
  • alas 20
JPI
Seuraa 
Viestejä30634

Tositoope röllipersoona kirjoitti:
Vihdoinkin järkeä. Ruuasta pitää rakentaa omiin tarpeisiin hyvä kombo.

Alkaako lopulta koittaa päätepisste tälle vegemanipuloinnille?

Ei koita, koska mitään manipulointia ei ole. Sen sijaan, kuten artikkelista ilmenee, tässä oli kyse punaniskain yrityksestä manipuloida selvää tosiasiaa.
Vegaanismi lisääntyy maailmalla ilahduttavaan tahtiin. Kunhan tuotteet halpenevat nykyisistä, niin tarkoitus on itsekkin ryhtyä vegaaniksi.

3³+4³+5³=6³

  • ylös 13
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla