Aivoista tunnetaan alueet, jotka vilkastuvat toimeen kiihottumisesta. Kuva: Miika Holopainen
Aivoista tunnetaan alueet, jotka vilkastuvat toimeen kiihottumisesta. Kuva: Miika Holopainen

Aivot eivät pysty piilottamaan kiihottumista.

Alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäilty voi rikostutkinnassa kieltää kiinnostuksensa lapsiin tai erilaisissa testeissä peittää taipumuksensa ja johtaa siten harhaan tutkijoita.

Siksi saksalaiset psykologian tutkijat ovat ryhtyneet kehittämään aivokuvista seksuaalisen kiinnostuksen paljastavaa menetelmää, siis eräänlaista valheenpaljastuslaitetta.

Menetelmän tarpeellisuutta tutkijat perustelevat sillä, että poikkeava seksuaalinen kiinnostus on yksi vahvimpia rikoksen uusimisen ennustajia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seksuaalisesta kiinnostuksesta voisi päästä perille näyttämällä mahdollisesti kiihottavia kuvia ja tarkkailemalla, miten epäilty reagoi. Samalla voisi myös kuvata aivoja ja etsiä niistä kiihottumisen merkkejä. Kuitenkin tässäkin tapauksessa epäilty voisi tietoisesti yrittää tukahduttaa reaktioitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saksalaisryhmä käyttääkin tietoisesti havaittavien kuvien sijasta tiedostamattomia kuvia. Ihminen huomaa ne mutta ei tajua huomaavansa. Niinpä hän ei pysty tietoisesti torjumaan reaktiotaan.

Menetelmän testaamiseen osallistui 24 tervettä heteroseksuaalista miestä. He istuivat toiminnallisessa magneettikuvauslaitteessa ja katselivat kuvia alastomista naisista tai miehistä tyydyttämässä itseään. Näin tutkijat saivat selville, miten aivojen reaktiot erosivat, kun miehet katselivat naisia tai miehiä.

Naisia katsellessaan miesten aivoissa todella syttyivät alueet, jotka on yhdistetty seksuaaliseen kiinnostukseen.

Seuraavassa vaiheessa kiihottavat kuvat piilotettiin osaksi sekoittavaa kuvavirtaa. Kuvia näytettiin kahteen kertaan vain 16,7 sekunnintuhannesosan ajan. Se on niin lyhyt aika, että ihminen ei tiedosta, mitä on nähnyt.

Kävi ilmi, että miesten aivot osoittivat kiihottumisen merkit myös tiedostamattomatta nähdyistä seksikuvista.

Menetelmä osoittautui kokeilussa sen verran onnistuneeksi, että tutkijoiden mielestä siitä saisi edelleen kehitettynä kriminaalipsykologisen työkalun, jolla selvittää seksuaalisia mieltymyksiä.

Poikkeavan seksuaalisen halun paljastaminen tällaisella menetelmällä sisältää myös eettisiä pulmia, muistuttaa Britannian psykologisen seuran blogisti Christian Jarrett kommentissaan. Aivoista löytyvistä kiihottumisen merkeistä ei voi yksiselitteisesti päätellä seksuaalista kiinnostusta.

Olemmeko muutenkaan valmiita siihen, että seksuaalisia mieltymyksiämme ruvettaisiin tutkimaan aivoistamme, Jarrett kysyy.

Tutkimuksen julkaisi Consciousness and Cognition.

Sisältö jatkuu mainoksen alla