Aivojen tietyissä osissa on kasvua lähes 30 ikävuoteen saakka. Laaja kansainvälinen tutkimus selvitti aivojen kasvua eri ikävaiheissa. Kuva: Wikimedia Commons
Aivojen tietyissä osissa on kasvua lähes 30 ikävuoteen saakka. Laaja kansainvälinen tutkimus selvitti aivojen kasvua eri ikävaiheissa. Kuva: Wikimedia Commons

Turun yliopiston Finnbrain-hanke tarjosi lähes 300 magneettikuvaa lasten aivoista laajaan tutkimukseen.

Ihmisen aivot kehittyvät huimasti syntymän jälkeen. Aivojen koko kasvaa raskausajasta kolmeen ikävuoteen mennessä noin 70 prosenttia.

Aivojen kuorikerroksen kasvu loppuu noin kuusivuotiaana. Aivojen keskiosissa harmaan aineen tumakkeiden kasvun huippu on noin 14-vuotiaana.

Aivojen hermoyhteydet sisältävän valkean aineen kasvu jatkuu 29 ikävuoteen saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nämä aivojen eri osien kasvuvauhdit tarkentuivat laajassa tutkimuksessa, joka vertaili ja seurasi yli sataa tuhatta magneettikuvaa aivoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivokuvia oli lähes 125 000, kertoo verkkosivu Medical Xpress.­ Kuvat otettiin magneettikuvauksella.

Tutkimuksessa kuvattiin vain 15 viikkoa vanhan sikiön aivoja aina satavuotiaisiin. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Vertailun toteutti Cambridgen yliopiston tutkija Richard Bethlehem apunaan kymmenien tutkijoiden kansainvälinen ryhmä.

Mukana olivat Turun yliopiston Finnbrain-hankkeen tutkijat. Finnbrain tarjosi kasvukäyrien luomiseen lähes 300 MRI-kuvan tietoja, kertoo yliopiston tiedote.

Finnbrain on raskausaikana alkanut ikäluokkien seuranta, joka selvittää ympäristön ja perimän vaikutusta kehitykseen.

Turkulaisten tutkimuksessa on yli 4 000 lapsiperhettä. Lapsien aivojen kehitystä seurataan raskausajasta aikuisuuteen.

”Finnbrainin kuvien määrä on verrattain pieni tutkimuksen koko aineistoon verrattuna, koska se kuvaa aivojen kehitystä vauvasta vaariin”, sanoo Finnbrain-hankkeen johtaja, professori Hasse Karlsson Turun yliopiston tiedotteessa. Turkulaisten kuvien määrä on merkittävä alle viisivuotiaista otetuissa kuvissa.

Pituuden ja painon kasvukäyrät ovat tuttuja neuvolasta. Aivoista ei vielä ollut käytettävissä saman tapaan tehtyjä mittareita, jotka kuvaavat aivojen normaalia kasvua ja kehitystä.

Naturessa julkaistu tutkimus kuvaa ensi kertaa tarkasti aivojen kasvukäyriä ihmisen elämän aikana. Näin saatiin uutta tietoa aivojen kasvun vauhdin vaihteluista eri ikävuosina.

”Näistä aivojen kasvun virstanpylväistä oli aiemmin viitteitä, mutta niiden ajoitus tarkentui huomattavasti, mikä on sinällään merkittävä läpimurto”, sanoo tutkija Jetro Tuulari Finnbrain-ryhmästä tiedotteessa.

Kasvukäyrät erosivat normaalista niillä, jotka sairastivat skitsofreniaa tai Alzheimerin tautia.

Tuloksista on luotu avoin tietokanta Brainchart. Tutkijat voivat saada tietoja kasvun poikkeamista. Se on nyt vielä tutkimuskäytössä, ei hoidon apuna.

BATEMAN
Seuraa 
Viestejä38

HÖHÖ! Hupaisaa. Nimittäin ihmisen kasvukäyrä menee näin: GSCH + HCH + HGH + TESTOSTERONE 0 / HGH-MONTHLY = YOUR BODY.

Jos olet bodari, oletko lisäillyt kenties testosteronia ja hgh:ta vartaloosi? Toimii kyllä, mutta mä en niin tee. TUON KAAVAN KOPION LEHDESTÄ: Pyschology Of the Untouched body for Bodybuilding/ Magazines of the Digital Harvard.

PC-MAC-BATEMAN!

Sisältö jatkuu mainoksen alla