Pūhāhonun huippu kohoaa vain hieman yli viisikymmentä metriä Tyynen valtameren pinnan yläpuolelle. Kuva: NOAA
Pūhāhonun huippu kohoaa vain hieman yli viisikymmentä metriä Tyynen valtameren pinnan yläpuolelle. Kuva: NOAA

Pūhāhonu sijaitsee noin tuhannen kilometrin päässä Havaijista keskellä Tyyntä valtamerta.

Tutkijat ovat löytäneet maailman suurimman ja kuumimman tulivuoren Tyynestä valtamerestä, kertoo Havaijin yliopisto tiedotteessaan.

Yliopiston tutkijoiden mittausten ja laavakiven analyysin mukaan Pūhāhonu-tulivuori on kooltaan noin 150 000 kuutiokilometriä, mikä tekee siitä tilavuudeltaan lähes kaksi kertaa niin suuren kuin Mauna Loa, jota aiemmin pidettiin maailman suurimpana tulivuorena.

”Yllätyimme, kun meille selvisi, että Pūhāhonu on kaksi kertaa niin suuri kuin Mauna Loa”, totesi Havaijin yliopiston tutkija Michael Garcia Newsweekille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Garcian johtaman tutkimusryhmän laskelmien mukaan Pūhāhonun laavan lämpötila on ollut noin 1 700 celsiusastetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pūhāhonu sijaitsee noin tuhannen kilometrin päässä Havaijin osavaltion pääkaupungista Honolulusta luoteeseen. Pūhāhonun huippu kohoaa vain hieman yli viisikymmentä metriä merenpinnan yläpuolelle.

Science Magazinen mukaan Pūhāhonun laavakivestä vain kolmasosa nousee edes merenpohjan yläpuolelle. Pūhāhonu oli tutkimuksen mukaan aktiivinen noin 13 miljoonaa vuotta sitten.

Havaijilla sijaitsevan Mauna Loan tavoin myös Pūhāhonu on kilpitulivuori. Mauna Loa kohoaa yli neljän kilometrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle.

Pūhāhonua epäiltiin jo vuonna 1974 Havaijin suurimmaksi tulivuoreksi, mutta varmuutta asiasta ei ole ollut.

Kilpitulivuoret ovat loivarinteisiä tulivuoria ja ne syntyvät nopeasti virtaavasta laavasta. Monet maapallon suurimmista tulivuorista ovat kilpitulivuoria. Myös aurinkokunnan korkein tunnettu vuori, Marsissa lähes 22 kilometrin korkeuteen kohoava Olympus Mons, on kilpitulivuori.

Tulivuoret täyttävät kaikki nykymedian toiveet, yllätyksiä ja dramatiikkaa on oikeasti koko ajan tarjolla, ei tarvitse epätoivoisesti etsiä ja liioitella maailmanlopun näkymiä niin kuin ilmaston vaihtelun kanssa joudutaan tekemään.

Pasi Lehmuspelto

Sisältö jatkuu mainoksen alla