Koiraroduista pitbullit purevat eniten ihmisiä. Kuva: Shutterstock
Koiraroduista pitbullit purevat eniten ihmisiä. Kuva: Shutterstock

Pitbullterrieri on erityisen vaarallinen koirarotu, kun kriteerinä on puremisriski ja puremien vakavuusaste. Tuore yhdysvaltalainen tutkimus kertoo, että pitbullit purevat koiraroduista eniten ihmisiä kasvoihin ja aiheuttavat paljon vakavia vammoja.

Seuraavaksi eniten puremia aiheuttavat sekarotuiset koirat ja saksanpaimenkoirat, Ohion osavaltionyliopiston tutkijat raportoivat International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology -lehdessä.

Koirien aiheuttamat puremat ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma, yhdysvaltalaiset tutkijat kirjoittavat. Koirat purevat tilastojen mukaan Yhdysvalloissa vuosittain lähes viittä miljoonaa ihmistä, ja viidesosa uhreista tarvitsee hoitoa puremiin. Heistä suuri osa on 5–9-vuotiaita lapsia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvalloissa on arviolta 83 miljoonaa koiraa, joilla on omistaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomesta vastaavia tilastoja koirapuremista ei ole, mutta jotain suuntaa asiasta antavat poliisille ilmoitetut koirahyökkäykset. Vuonna 2017 niitä oli 788 kappaletta.

Hyökkäysten määrä on kasvanut 2010-luvulla samaan aikaan, kun koirien määrä on lisääntynyt. Suomessa on Tilastokeskuksen viime vuoden arvion mukaan noin 700 000 koiraa.

Ohion osavaltionyliopiston tutkijat kävivät läpi 43 tutkimusta, kun he selvittivät rotukohtaista puremariskiä. Aineisto kattoi kaikkiaan 26 000 raportoitua puremaa.

Aiemmista 43 tutkimuksesta tehty meta-analyysi kertoo, että amerikanpitbullterrierien osuus oli puremien osalta suurin: 22,5 prosenttia. Sekarotuiset koirat purivat toiseksi eniten, ja niiden osuus oli 21,2 prosenttia. Kolmantena tulivat saksanpaimenkoirat 17,8 prosentilla.

Sen jälkeen tulivat muut terrierit ja rottweilerit.

Kärkisijoja puremariskissä pitäneet rodut aiheuttivat puremillaan myös merkittäviä vaurioita kasvoihin.

Häntäpäässä olivat esimerkiksi pointterit, dalmatialaiset, lammaskoirat, chihuahuat ja kiinanpalatsikoirat.

Tutkijat tarkastelivat lisäksi Virginian yliopiston ja Ohion osavaltionyliopiston lastensairaalan potilasaineistoja 15 vuoden ajalta. Aineisto koski kasvoihin kohdistuneita koirapuremia.

Sekarotuisten koirien osuus oli aineistossa merkittävä, samoin niiden tapausten, joissa koirarotu ei ollut tiedossa. Siksi tutkimusryhmä selvitti myös muita tekijöitä, jotka saattavat auttaa ennustamaan purema-alttiutta, kun tarkka rotu ei ole tiedossa. Tällaisia olivat esimerkiksi pään muoto ja paino.

Suuri purema-alttius on tutkijoiden mukaan niillä koirilla, joilla on leveä ja lyhyt pää ja jotka painavat 30–45 kiloa.

”Halusimme tarjota perheille tietoa, joka auttaa heitä määrittämään riskiä lapsilleen ja antamaan tietoa siitä, minkä tyyppiset koirat sopivat lapsiperhekotitalouksiin”, tutkimusta johtanut lääkäri Garth Essig sanoo yliopiston tiedotteessa.

Taistelukoirina pidettyjä rotuja on kielletty osassa maailman maita. Näihin rotuihin kuuluu myös amerikanpitbullterrieri, jonka omistamista on rajoitettu muutamissa Euroopan maissa.

Esimerkiksi Tanska kielsi rodun kasvattamisen, pitämisen ja maahantuomisen vuonna 2010, kun maassa kiellettiin yhteensä 13 koirarotua.

Viime vuodenvaihteessa julkaistu ruotsalais-tanskalainen tutkimus kertoo kuitenkin, että Tanskan lainsäädännöllä ei ole ollut vaikutusta koirien aiheuttamiin puremiin.

Amerikanpitbullterrierit (pitbullit) ei ole Suomen Kennelliiton tunnustama rotu. Näiden koirien lukumääristä Suomessa ei ole rekistereissä tietoa.

Vierailija

Kokemukseni mukaan chihut ja kiinanpalatsikoirat ovat normaalia äkäisempiä. Ei tule mieleen muita rotuja joiden omistajille olen sanonut että jos ei vedä hihnaa kireäksi potkasen koiraa. Ne ei vaan yletä puremaan naamasta, jota käytettiin mittarina.

  • ylös 20
  • alas 14
Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10055

Mitä koiran sopeutumisesta maailmaan keroo sen massiiviset leuat, joihin kuuluu lyhyt ja leveä pää? Tämän piirteistön merkitystä voi miettiä vielä toisen kerran, kun prioriteettina on hankkia lapselle seuran korvike tai lelu, joka on eritoten omaa imagoa ajatellen COOL. Hyvä että tutkijat vääntävät rautalangasta, millaista koiraa olisi tarkalleen ottaen hyvä välttää lapsen lemmikkinä, myös silloin kun kyseessä ei ole puhdasrotuinen  taistelukoira.

Osa lapsista varmasti klaaraisi vuorovaikutuksen taistelukoiran kanssa paremmin kuin moni aikuinen... mutta vaikka lapsi olisi älykäs kohtelemaan koiraa, ongelma voi juontaa jo ajalta ennen koiran luovutusikää. Nimittäin kun koiran "tappajageeni" (luonne, ei mikään proteiini!) on aktivoitu - ja se ei amerikanpittbullilta ilmeisesti paljon vaadi - sen herkkyys taistella on pysyvästi ON-modessa. Koira ei koskaan hyökkää ilman syytä, mutta käytännössä ihminen voi olla tunneälyltään sen verran yksinkertainen tai naiivi, että kuviota yksinkertaistaen voidaan vain ajatella koiraa aikapommina. 

Onhan se pitbullin naama varsin herttainen, varsinkin pentuna. Mutta asiaa voi miettiä myös niin, että ne hampaat lapsen kasvoihin upotettuna! Ja kyllä aikuistenkin kannattaisi miettiä, miten oikeasti selittyy, että noin monta lasta tulee vuosittain purruksi? 

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

  • ylös 19
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla